Collega's uit de welzijnsector nemen een kijkje in Het Geheugenhuis in Huis73 in Den Bosch tijdens de opening op 6 oktober van dit jaar.
Collega's uit de welzijnsector nemen een kijkje in Het Geheugenhuis in Huis73 in Den Bosch tijdens de opening op 6 oktober van dit jaar. Foto: Ben Nienhuis

Houd je geheugen langer fit bij Het Geheugenhuis in Huis73

Gezondheid 146 keer gelezen

DEN BOSCH | Wie herkent het niet? Als je ouder wordt vergeet je wel eens wat. Soms hoort dat er gewoon bij, soms is er meer aan de hand. Dan heb je vragen. Waar je informatie kunt vinden, hoe je kunt blijven meedoen, hoe je een dierbare kunt helpen... Het Geheugenhuis is een plek waar je binnen kunt lopen als je vragen hebt. Het is een samenwerking van Huis73, Farent en Tao of Care. Samen bieden zij een mix van kennis, informatie, inloop, ontmoeting en activiteiten die goed zijn voor je geheugen.

Ingericht als een gezellige huiskamer, kun je in Het Geheugenhuis informatie vinden van lokale organisaties, een boek lezen of lenen of in gesprek met de gastvrouwen of gastheer. Vragen van bezoekers zijn heel divers: aan welke activiteiten kan ik meedoen? Zijn er kinderboeken om aan mijn dochter uit te leggen dat oma wel eens wat vergeet? Wat kan ik bij een notaris regelen? De gastvrouwen en -heer helpen je graag op weg. Specifieke vragen verwijzen zij door naar Farent of Tao of Care. Farent ondersteunt ook mantelzorgers en kan mensen gericht doorverwijzen. Tao of Care is deskundig op het gebied van een sociale benadering van dementie.

Plannen genoeg

Plannen zijn er nog genoeg. Zo wordt er op dit moment met het Stadsarchief gewerkt aan een verzameling foto’s voor Het Geheugenhuis. Ook de ontwikkeling van een themakoffer staat op het programma.

Houd je geheugen fit

Huis73 organiseert ook activiteiten voor mensen die willen werken aan een fit geheugen. Nieuwe dingen doen of dingen doen die je leuk vindt zijn immers goed voor je brein, zo weten Erik Scherder en Paul Dautzenberg al langer. Beiden doen al jaren onderzoek en delen hun kennis in boeken en op tv. Huis73 heeft een gevarieerd aanbod van activiteiten (zie overzicht hiernaast).

Jong en geheugenproblemen?

De diagnose dementie is op elke leeftijd heftig. Maar wat nou als je écht nog volop actief in het leven staat en merkt dat onthouden moeilijker wordt, dat je naar woorden zoekt, je werk niet op tijd af krijgt? Juist dan heb je vragen, wil je blijven meedoen, kwaliteit van leven behouden. Vivent organiseert speciaal voor mensen jonger dan 65 jaar vanaf februari maandelijks een inloopmiddag.

Loop gewoon eens binnen

Het Geheugenhuis is vrij toegankelijk tijdens openingsuren van de bibliotheek in Huis73 in Den Bosch. Loop eens binnen, haal informatie of doe mee met culturele activiteiten. De gastvrouwen en -heer ontvangen je graag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant