Je lichaam confronteren met koude, brengt je weer terug naar jezelf. Naar waar het allemaal om draait. Om jou! (Foto: IJzkoud)
Je lichaam confronteren met koude, brengt je weer terug naar jezelf. Naar waar het allemaal om draait. Om jou! (Foto: IJzkoud) Foto: IJzkoud

Beleef een ‘IJzkoud’ begin van het nieuwe jaar

Gezondheid 455 keer gelezen

VUGHT | Met de start van een nieuw jaar komen natuurlijk ook de goede voornemens weer om de hoek kijken. Gezonder leven en meer sporten zal bij veel Nederlanders met stip op de eerste plaats staan. 

Door de coronapandemie is één ding duidelijk geworden: lichaamsbeweging en sporten is voor veel mensen belangrijker dan ooit tevoren. Ineens ervaren we allemaal dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat je altijd maar lekker kunt sporten. De lockdowns en coronamaatregelen hebben sportclubs, sportvereniging maar natuurlijk ook sporters hard geraakt. Laten we met z’n allen hopen op een beter sportjaar 2022.

Koude-trainingen

IJzkoud is een initiatief van oud-fysiotherapeut Ruud Wiegers. Sinds oktober van vorig jaar vinden in de IJzeren Man in Vught koude-trainingen plaats onder zijn deskundige begeleiding. Vanwege de maatregelen vinden deze trainingen momenteel wel in aangepaste vorm plaats. Sportieve trainingen in de buitenlucht gecombineerd met een afkoeling in het schone natuurwater van de IJzeren Man.

Koudeprikkel

Het positieve effect van regelmatig bewegen is al bekend. De gezondheidseffecten van blootstelling aan koude worden ook bij een steeds breder publiek bekend. IJzkoud maakt koudetraining voor iedereen toegankelijk. In stapjes wordt toegewerkt naar een volwaardige koudeprikkel waarbij veiligheid hoog in het vaandel staat.

Koude als onderdeel van gezonde leefstijl

Blootstelling aan koude heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Met een dip in ‘IJzkoud’ water gaan we terug naar de basis. Door alle verleidingen in ons doorgaans drukke leven, vergeten we onszelf namelijk nogal eens. Keuzes op het gebied van voeding worden steeds vaker gemaakt op basis van gemakzucht, we bewegen daarnaast te weinig en nemen vaak ook te weinig echte rust. Door deze ongezonde leefstijl krijgen velen van ons uiteindelijk te maken met lichamelijke en/of psychische ongemakken. Je lichaam confronteren met koude, brengt je weer terug naar jezelf. Naar waar het allemaal om draait. Om jou!

Over IJzkoud

IJzkoud heeft de beschikking over een ruimte direct aan het water van de IJzeren Man in Vught. De groepstrainingen vinden wekelijks plaats op woensdag-, zaterdag- en zondagochtend. Daarnaast is het ook mogelijk om individueel aan de slag te gaan met een persoonlijke begeleider op een passend moment naar keuze. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je wellicht meer informatie? Check dan gewoon eens de website: www.ijzkoud.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant