In de videoclip spreekt rappende ambtenaar Johan van Bommel de jongeren toe.
In de videoclip spreekt rappende ambtenaar Johan van Bommel de jongeren toe. Foto: Frans de Visser

Rappende ambtenaar doet oproep aan jongeren in Den Bosch

Human Interest 267 keer gelezen

DEN BOSCH | ‘Laat je idee niet liggen, ga over tot actie!’, luidt het refrein uit de nieuwe rapvideo. Jongeren hebben vaak goede ideeën om de stad te verrijken met een activiteit of evenement, maar de drempel naar een subsidieaanvraag is vaak hoog. Met deze video wil Johan duidelijk maken dat hij met zijn collega’s van Cityboost klaar staat om te helpen.

Vanaf het dak van het stadhuis in Den Bosch worden jongeren tussen de 12 en 27 jaar in rapvorm toegesproken door de rappende ambtenaar Johan van Bommel. “Stap voor stap maken we de stad steeds vetter, we schrijven een plan, gebruiken woorden en letters,” klinkt een stuk tekst. Dat is ook één van de dingen waarbij hulp wordt geboden door Cityboost. Andere ondersteuning bestaat bijvoorbeeld uit het vinden van een locatie voor jouw idee, het opstellen van een begroting en het netwerken. Alle jongeren krijgen de hulp die zij nodig hebben. 

Muziek als middel

“Bij een gemeente dacht ik zelf altijd aan stoffige mensen die door stroperige procedures in slaap vallen achter hun computer. Gelukkig ben ik erachter gekomen dat het helemaal niet zo in elkaar zit. Zo kreeg ik de mogelijkheid om muziek als middel toe te passen in het werk waar ik echt blij van wordt. In de clip zie je dan ook zowel de ambtenaar als de gewone ik, die tijdens het werk goed samen gaan. Omdat ik zelf nog jong ben en dus in dezelfde categorie val als de doelgroep waarop ik mij richt, hoop ik de brug naar een subsidieaanvraag een stuk kleiner te maken. Zo moeilijk, eng en stoffig is de gemeentelijke wereld eigenlijk helemaal niet. Mijn collega’s zijn stuk voor stuk mensen waarbij ik zelf ook makkelijk aanklop voor hulp”, benadrukt Johan van Bommel, de schrijver en rapper van het nummer.

Talentontwikkeling en jongerenparticipatie

Alles begint bij een idee, dat is altijd zo geweest. Ook de grootste festivals zoals Pinkpop en Lowlands zijn ooit begonnen als idee in iemands hoofd. Daarom is het belangrijk dat jongeren hun ideeën niet laten liggen, maar er iets mee doen. Wie weet wat voor mooi resultaat eruit komt. Of het nou groot of klein is, dat maakt helemaal niets uit.

Juist omdat jongeren met hun eigen idee aan de slag gaan en het écht uitvoeren, leren ze veel. Als ideeën vanuit jongeren zelf komen, sluiten er vanzelf meerdere jongeren aan, omdat het echt in hun leefwereld afspeelt. Het leuke is dat jongeren zo ook ervaring op doen al voordat zij het professionele werkveld in gaan. Hoe vet is het als je kunt zeggen: ‘’Op een evenement dat ik organiseerde waren in totaal 150 jongeren aanwezig, tien jongeren hebben meegeholpen aan het evenement en twaalf jongeren hebben voor het eerst op een podium gestaan’’. Dat zijn echt pluspunten die jongeren mee kunnen nemen als ze naar een toekomstige werkgever stappen. 

Alle ideeën zijn welkom

Johan richt zich zelf op culturele ideeën, maar voor alle ideeën zijn er mensen bij Cityboost die de jongeren kunnen helpen bij het realiseren van hun ideeën. Sport, studenten, duurzaamheid en ook de ideeën voor in de buurt, er is altijd iemand die met je aan de slag gaat. Jongeren kunnen zich dus hard maken voor hun eigen passie en zo hun talenten ontwikkelen. Het plan hoeft dan niet al helemaal tot in de puntjes uitgewerkt te zijn. Daar helpt Cityboost bij. “Juist ook met alleen een tof idee kun je naar ons komen om het vervolgens samen uit te werken. Zo maken we samen onze stad steeds mooier!’’

De video is te zien via de volgende link: https://youtu.be/WrYdjELJxTU.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant