Het aantal thuiszitters daalde vorig jaar met 60%.
Het aantal thuiszitters daalde vorig jaar met 60%.

Nieuwe aanpak thuiszitters in Den Bosch nu al groot succes

Onderwijs 916 keer gelezen

DEN BOSCH | Het aantal leerplichtige jongeren in de gemeente ’s-Hertogenbosch dat geen onderwijs volgt, is in het schooljaar 2020-2021 met 60% gedaald. Dit resultaat is vooral te danken aan de vernieuwende aanpak waarin samen met de jongeren en hun ouders naar een passende oplossing wordt gezocht.

Het ‘Thuiszitterspact’ is een samenwerking tussen partijen in het onderwijs, GGD, Farent en gemeente. In november 2020 zetten zij hun handtekening onder het pact, dat staat voor een nieuwe aanpak van schoolverzuim. Deze aanpak bestaat uit zes bouwstenen. Naast onder meer het stimuleren van aanwezigheid en het vroegtijdig signaleren van schooluitval gaat het daarbij ook om het contact met de jongeren en hun ouders. Samen met hen wordt steeds gekeken naar wat er mogelijk en nodig is om er voor te zorgen dat de jongere weer naar school gaat.

Unieke aanpak

Dat jongeren een belangrijke rol binnen het Thuiszitterspact hebben, stond voor de deelnemende partijen vooraf al vast. Vandaar dat ze de Adviesraad Eigenwijsheid van het LAKS hebben gevraagd om kritisch mee te lezen. In haar advies geeft deze raad - een groep jongeren van 13 tot 24 jaar die thuiszitter zijn of zijn geweest - aan dat jongeren heel goed actief mee kunnen denken in een plan van aanpak en soms zelfs de leiding daarin kunnen nemen. Wethouder Ufuk Kâhya: “Het betrekken van de ervaringen van de jongeren maakt deze aanpak uniek. En belangrijker nog: het blijkt te werken. Kijk naar de resultaten. Het aantal thuiszitters daalde vorig jaar met 60%. Met deze aanpak zorgen we dat elk kind een passende plek vindt.”

Bouwstenen

Hoewel de bouwstenen binnenkort nog officieel moeten worden vastgesteld, is er het afgelopen jaar al mee gewerkt. Dat leidde meteen al tot een afname van het aantal thuiszitters met 60%. Waar in 2019-2020 90 jongeren niet ingeschreven stonden op school, waren dat er een jaar later nog maar 30. Het aantal jongeren dat wel ingeschreven stond, maar voor langere tijd uitgevallen was, nam in diezelfde periode af van 33 naar 11. Uiteindelijk is het de bedoeling dat geen enkel kind in de gemeente ‘s-Hertogenbosch langer dan drie maanden thuiszit zonder passend aanbod van onderwijs of zorg.

Meer maatregelen

Naast het Thuiszitterspact dragen nog meer maatregelen bij aan het terugdringen van het aantal thuiszitters. Zo zoeken medewerkers van het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) thuiszittende jongeren actief op om met hen in gesprek te gaan. En ook ‘Traject op Maat’ (T.O.M.) heeft als doel jongeren op een passende onderwijs plek te krijgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant