Bericht van PvdA Den Bosch.
Bericht van PvdA Den Bosch.

PvdA Den Bosch wil bijlessen voor álle leerlingen

Onderwijs 383 keer gelezen

DEN BOSCH | Ze schieten als paddenstoelen de lucht in: private huiswerkinstituten. In vijf jaar tijd is het aantal bedrijven dat aanvullend onderwijs aanbiedt met 61 procent gestegen zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel van deze week.

Inmiddels maakt bijna een derde van de leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs gebruik van bijlessen, examentraining of huiswerkbegeleiding. De onderwijsraad waarschuwde vorig jaar al dat het publieke karakter van het onderwijs daarmee onder druk komt te staan. Het gevolg van vaak kostbare bijlessen en huiswerkbegeleiding is immers dat alleen kinderen van ouders die het kunnen betalen toegang hebben tot aanvullend onderwijs.

Nationaal Programma Onderwijs

Niet alleen de ouders schakelen regelmatig externe partijen in voor bijscholing van hun kind, ook scholen doen er steeds vaker een beroep op. Dat worden betaald uit het Nationaal Programma Onderwijs (de NPO-regeling) van 8,5 miljard euro die door het kabinet beschikbaar is gesteld om de door de corona ontstane leerachterstanden weg te werken. Scholen mogen het geld voor een groot deel naar eigen inzicht besteden, wat gunstig uitpakt voor de bijlesindustrie. Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch ontving eenmalig 2,8 miljoen die werd ingezet via de Gelijke Kansen Alliantie waarbij sport-, cultuur- en welzijnspartners zijn ingezet met als doel gelijke kansen voor ál onze kinderen.

Naschoolse huiswerkbegeleiding

Hoe nodig dat is zagen we bijvoorbeeld in Noord bij Hambaken Connect. Daar maken inmiddels bijna zestig jongeren gebruik van de naschoolse huiswerkbegeleiding die aangeboden wordt aan alle kinderen in samenwerking met 15 vrijwilligers en 24 stagiaires van de PABO. Vergelijkbare inzet werd gepleegd bij jongerencentrum De Poort, 4West, Number One in Rosmalen en Jeugdhonk HDR. Daarmee werd een begin gemaakt met huiswerkbegeleiding in álle wijken voor álle jongeren ongeacht de portemonnee van de ouders. Feit is echter dat de private tak van sport is gegroeid en de tijdelijke publieke bijlessen in wijken en buurten dreigt onderuit te gaan als de landelijke middelen volgend jaar zijn opgedroogd. Bij bijvoorbeeld Hambaken Connect stopt dan de inzet van 3 werkers.

Kerntaak

Fractievoorzitter Pieter Paul Slikker van de PvdA Den Bosch: ‘Toegankelijk en kwalitatief goed onderwijs voor alle leerlingen is een kerntaak van overheid en scholen. Daarom moet huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining er zijn voor alle leerlingen en niet alleen die van rijke ouders.’ De PvdA wil van het College weten hoe we voorkomen dat de publieke huiswerkbegeleiding vanaf volgend jaar instort en pleit voor een basisvoorziening voor alle kinderen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant