Het Paleis van Justitie in Den Bosch. Hier zijn het gerechtshof 's-Hertogenbosch en de rechtbank Oost-Brabant gevestigd.
Het Paleis van Justitie in Den Bosch. Hier zijn het gerechtshof 's-Hertogenbosch en de rechtbank Oost-Brabant gevestigd.

Voor de politierechter in Den Bosch: ‘Ik zoek hulp voor mijn agressieprobleem’

Rechtbank 426 keer gelezen

DEN BOSCH | Iedere werkdag vinden er in de Bossche rechtbank zittingen plaats. Een deel van de zaken komen voor bij de politierechter. Die behandelt de zaken waarvoor maximaal twaalf maanden gevangenisstraf kan worden geëist. Het gaat hier meestal om situaties waar de gemiddelde Nederlander zomaar in terecht kan komen.

door Lisette Broess-Croonen

De bijna dertigjarige Bosschenaar zit schuldbewust voor de politierechter. Hij zit hier voor een mishandeling en wapenbezit. Het ‘agressieprobleem’ waar hij al jaren hulp voor zoekt, is nooit eerder zo uit de hand gelopen. “Het werd zwart voor mijn ogen. Ik wil hulp, zodat er niets meer fout gaat.”

Melding van ex-vriendin

Toen de politie op een melding van zijn ex-vriendin af kwam, had ze een doek om haar hoofd om het bloeden te stelpen. “Ze was me continu aan het uitdagen. Zonder reden mocht ik ineens niet in de slaapkamer komen en had ze de deur op slot gedaan. Toen ze me vastpakte liep het uit de hand. Het werd zwart voor mijn ogen en ik sloeg haar met haar telefoon op haar hoofd. Ik krijg al twintig jaar geen hulp voor mijn agressieprobleem. Dit incident was het ergste. Ik spreek mijn ex nu alleen nog maar over de telefoon over ons zoontje. Ik heb inmiddels een nieuwe vriendin met twee kinderen, die mij als hun stiefvader zien. Ik wil hulp zodat er niets fout gaat.”
De politie vond ook een boksbeugelmes, maar dat werd volgens de man niet als wapen gebruikt. “Die heb ik van mijn opa gekregen, dus die heeft emotionele waarde.”

Kans op herhaling groot

Volgens een rapport van de reclassering is de man zwakbegaafd, heeft hij autisme en een agressieprobleem. De kans op herhaling wordt groot geacht en behandeling is dan ook gewenst. Zowel de verdachte en zijn advocaat, als de officier van justitie en de rechter zijn het hiermee eens. “Mijn cliënt beseft dat er iets moet gebeuren en is gemotiveerd om behandeld te worden. Hij krijgt inmiddels ook vier keer per week begeleiding, maar wacht nog op behandeling. Hij is open en eerlijk en dat vind ik prijzenswaardig.” aldus de advocaat, terwijl zijn cliënt instemmend knikt.

Werkstraf van veertig uur

De officier van justitie is het hier mee eens, maar eist naast behandeling, toch ook een werkstraf van veertig uur, waarvan twintig uur voorwaardelijk. “Die werkstraf is nodig om te voelen dat het echt niet kan, wat de verdachte deed. Het is daarnaast erg belangrijk dat de reclassering morgen al direct met deze zaak aan de slag gaat.” De rechter gaat hierin mee en veroordeelt de man conform de eis van de officier. Het wapen krijgt de man niet terug. De rechter begrijpt de emotionele waarde, maar het is echt niet toegestaan om een dergelijk wapen te bezitten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant