Bericht van het OM.
Bericht van het OM.

Openbaar Ministerie wil miljoenen terug van Bossche criminele familie

Rechtbank 686 keer gelezen

DEN BOSCH | In juli 2011 startte het strafrechtelijk onderzoek naar verschillende leden van een familie uit Den Bosch en Rosmalen. Centrale vraag: ‘Hoe kan men leven in weelde van een uitkering?’. Een groot aantal leden van de familie werd in 2016 en 2020 veroordeeld. Vandaag was de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de ontnemingsprocedure. Het Openbaar Ministerie vindt namelijk dat crimineel verdiend geld moet worden terugbetaald. 

Uit het strafrechtelijke onderzoek is gebleken dat er door de familie meerdere grote panden in de omgeving van Den Bosch waren aangekocht en dat er meerdere dure auto’s werden gebruikt. Dit alles terwijl niemand van de familieleden een betaalde baan had en het merendeel een uitkering genoot. Voor het OM alle reden voor een uitgebreid onderzoek. Dit onderzoek leidde er uiteindelijk toe dat allereerst de rechtbank veroordelende vonnissen uitsprak op 18 januari 2016 en vervolgens het gerechtshof op 10 december 2020. Onder meer met fraude en diefstallen zouden ze grote sommen geld tot hun beschikking hebben gekregen. Dit criminele geld zou onder meer zijn witgewassen door een stichting, die ook verdachte is in de zaak.

Afpakken crimineel geld

Het afpakken van crimineel geld is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de kleinere, veelvoorkomende criminaliteit. Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is de drijfveer, het motief en de opbrengst van nagenoeg alle criminaliteit. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen raakt het OM criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee. Bovendien is het belangrijk om te voorkomen dat criminele winsten worden gebruikt om zowel legale als illegale investeringen te doen.

Per verdachte gaat het om tonnen

De ontnemingsprocedure loopt al jaren en dat heeft verschillende oorzaken. Het strafrechtelijk onderzoek is in 2012 en 2013 gevolgd door een financieel onderzoek, dat leidde tot een ontnemingsrapportage in april 2013. Die heeft uiteindelijk geleid tot de ontnemingsprocedure, die nu in een afrondende fase terecht is gekomen. Deze is gericht op tien personen en een stichting. In het financiële onderzoek heeft het OM uitgebreid berekend hoeveel crimineel geld er is verdiend. Het totale wederrechtelijk verkregen voordeel komt uit op 6.839.437,15 euro. Per verdachte gaat het om tonnen die als het aan het OM ligt moeten worden terugbetaald. Bron: www.om.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant