KNVB-ambassadeur Toon Kerkhof (links), tevens voorzitter van RKVV Erp, en Willem Hoogstraten, ledenraadslid van de KNVB. 'De gevolgen zijn ingrijpend. Daarom moeten clubs zich laten horen.'
KNVB-ambassadeur Toon Kerkhof (links), tevens voorzitter van RKVV Erp, en Willem Hoogstraten, ledenraadslid van de KNVB. 'De gevolgen zijn ingrijpend. Daarom moeten clubs zich laten horen.' Foto: Martijn Schwillens

‘De gevolgen van de nieuwe voetbalpiramide zijn zeer ingrijpend’

Voetbal 4.625 keer gelezen

ZEIST | De KNVB maakte vorige week de plannen voor de nieuwe voetbalpiramide met ingang van het seizoen 2023-2024 bekend. De gevolgen voor de clubs in Oost-Brabant en Limburg zijn veel groter dan wordt gedacht. “Verenigingen hebben nog niet voldoende door wat er op ze afkomt. Daarom zeggen we: laat je goed informeren”, zegt ledenraadslid Willem van Hoogstraten van de KNVB.

Door Martijn Schwillens

Minder klassen, meer derby’s. Het voorstel zoals het nu voorligt, heeft ingrijpende gevolgen voor het regionale amateurvoetbal. Zo wordt het aantal poules flink teruggebracht, terwijl het aantal vijfde klassen juist wordt verdubbeld. Bovendien moet de postcode de poule-indeling gaan bepalen en vervalt de (vaste) speeldag. “De clubs uit Zuid I en Zuid II hebben nu de kans van zich te laten horen. Als er geen draagvlak is, zal de KNVB dat zeker meewegen in de definitieve besluitvorming op 18 juni”, onderstreept Van Hoogstraten. “Daarop is mijn oproep aan alle verenigingen om de enquête die ze hebben gekregen in te vullen. Nu is de kans om mee te beslissen, want na 18 april gaat de KNVB het voorstel verder uitwerken.”
Toon Kerkhof, KNVB-ambassadeur tevens voorzitter van RKVV Erp, is stellig. “De plannen die er nu voorliggen, zijn eigenlijk niet verantwoord. De KNVB-districten Noord, Oost en Zuid moeten de problemen oplossen van West I en West II, waar ze niet meer voldoende clubs hebben die op zondag willen voetballen”, zegt Kerkhof. “Dat probleem kennen we in Oost-Brabant en Limburg helemaal niet. Hier is er juist geen animo om op zaterdag te gaan spelen, maar als we hiermee instemmen, gaat dat straks wel gebeuren.”

‘Er gaan 360 clubs extra degraderen’

Organisatorische problemen
Minder klassen afgezet tegen een klasse-indeling op basis van postcode: Kerkhof vindt het niks. “De KNVB roept heel leuk: ‘Door de nieuwe opzet krijgen we meer derby’s!’ Maar als clubs uit het Land van Cuijk en de regio Oss continu de Maas over moeten, dan rijden ze weliswaar minder kilometers, maar van derby’s is helemaal geen sprake. Het Land van Maas en Waal en een deel van de Betuwe is vanuit Oss dichterbij dan Meijerijstad, maar historisch gezien hebben de clubs uit die regio’s helemaal niets met elkaar. Maar ook voor eerste- en tweedeklassers dreigt dit scenario, want als er minder poules zijn en clubs bij elkaar worden gezet, krijg je op die niveaus op den duur ook een mix van zaterdag- en zondagsverenigingen. De zaterdagclubs mogen bovendien op principiële redenen vasthouden aan de zaterdag als speeldag, waardoor je ineens geconfronteerd wordt met acht of tien wedstrijden op zaterdag. Sportief is het wellicht een kleine verbetering, maar organisatorisch is het niet te doen. Zaterdag is traditiegetrouw de dag voor de jeugd, als je dan ook nog je eerste elftal moet faciliteren, ben je van ‘s ochtends 9.00 tot ‘s avonds negen uur bezig. En dan zwijg ik nog maar even over de inzetbaarheid van vrijwilligers en het mislopen van entreegelden en kantine inkomsten, omdat de tegenstanders niet meer aanspreken. Dat kan wel 2000 euro per thuiswedstrijd zijn. Door corona hebben alle clubs toch al moeten interen op het eigen vermogen.”

Extra degradatie
Waar clubs ook rekening mee moeten houden, is een versterkte degradatieregeling, erkent Van Hoogstraten. “Er komen landelijk zes minder poules in de tweede klasse, tien in de derde klasse en tien in de vierde klasse. De vijfde klasse wordt juist verdubbeld van 29 naar 58 poules”, legt hij uit. “Dit betekent dat in totaal 360 clubs extra moeten gaan degraderen in 2023 en 2024.” Onwenselijk, stelt Kerkhof. “Concreet betekent de nieuwe piramide dat er vijf ploegen in de derde en zes ploegen uit de vierde klasse gaan degraderen. Bovendien krijg je enorme scheefgroei qua niveaus in de vijfde klasse, waar de verschillen nu soms al enorm groot zijn.”
“De KNVB zegt voor de vierde en vijfde klasse maatwerk te gaan leveren, maar niemand weet hoe dat eruit kom te zien”, zegt Van Hoogstraten. Hij roept clubs op om vooral de ontvangen enquête in te vullen. Kerkhof vult aan: “Maar vul ze pas in als je overlegd hebt met andere verenigingen. Bezoek de voetbalcafés en laat je goed informeren voordat je de enquête invult.”

Wat zijn de grootste veranderingen in de nieuwe voetbalpiramide?
- Weekendvoetbal in plaats van zaterdag- en zondagreeksen;
- Promotie degradatie tussen Keuken Kampioen Divisie en tweede divisie;
- Hoofdklasse gaat Vierde Divisie heten;
- Eerste klasse (landelijk): van 11 naar 8 poules;
- Tweede klasse: van 22 naar 16 poules;
- Derde klasse: van 42 naar 32 poules;
- Vierde klasse: van 74 naar 64 poules;
- Vijfde klasse: van 29 naar 58 poules;
- 360 extra degradanten
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant