Bij de politierechter komen iedere dag kleinere rechtszaken aan bod waarvoor maximaal een jaar celstraf kan worden gegeven.
Bij de politierechter komen iedere dag kleinere rechtszaken aan bod waarvoor maximaal een jaar celstraf kan worden gegeven.

Drie maanden cel voor insluiping en diefstal in Den Bosch

Rechtbank 213 keer gelezen

DEN BOSCH | Iedere werkdag vinden er in de Bossche rechtbank zittingen plaats, waarvan een deel bij de politierechter. Die behandelt de zaken waarvoor maximaal twaalf maanden gevangenisstraf kan worden geëist. Het gaat hier meestal om situaties waar de gemiddelde Nederlander zomaar in terecht kan komen.

door Lisette Broess-Croonen

Twee verdachten zouden vandaag voor de rechter verschijnen, maar beide zijn niet op komen dagen. Wel is de advocaat van één van de mannen verschenen. Door een fout in de adressering wordt de zaak tegen deze man echter uitgesteld. De zaak tegen de andere man gaat wel door, ook al is er geen verdachte of advocaat aanwezig.

Het Openbaar Ministerie verdenkt beide mannen van insluiping met diefstal, diverse pogingen tot auto-inbraak en diefstal uit een auto. De officier van justitie vat samen wat er gebeurd is: “In een atelier in Den Bosch horen de eigenaars ’s nachts geluiden. De bewoner gaat kijken en ziet twee mannen staan. Ze zeggen dat ze een slaapplek zochten. Ze zeggen sorry tegen de bewoner en dan vertrekken ze. Wanneer ze weg zijn, ziet de man de open portemonnee van zijn vrouw liggen en merkt dat er driehonderd euro verdwenen is.”

Na de insluiping gingen de twee verder de stad in. “Daar hebben ze enkele ruitjes van auto’s ingeslagen en uit één auto zijn drie zonnebrillen weggenomen. Uiteindelijk zijn de mannen aangehouden in de buurt van die auto’s. Bij één van de mannen wordt driehonderd euro aangetroffen, hij zegt dat hij dat verdiend heeft met werken. Bij de andere man vindt de politie meerdere zonnebrillen in de tas. Hij zegt deze niet gestolen te hebben, maar geeft wel toe de autoruiten vernield te hebben.”

De man die nu, bij verstek, terecht staat zit sinds vijf maanden in een AZC in Zutphen. Hij is naar eigen zeggen aan alles verslaafd, behalve aan gokken. Hij is al veelvuldig in beeld geweest bij vermogensdelicten. Omdat hij geen werk en vaste woonplaats heeft, is het volgens de officier van dienst niet zinvol om een geldboete of taakstraf te eisen. Daarom eist ze een celstraf van vijf maanden en het teruggeven van de driehonderd euro aan de bewoners van het atelier.

Volgens de rechter is het bewezen dat de twee mannen schuldig zijn aan insluiping en diefstal van driehonderd euro. Daarbij is het erg vervelend voor de eigenaren van het atelier dat ze met de verdachten geconfronteerd werden. Ook acht de rechter het bewezen dat de twee mannen op pad gingen om brillen uit auto’s te stelen. Voor de verdachte die vandaag terecht staat, legt ze een onvoorwaardelijke celstraf op van drie maanden. Daarnaast moet de driehonderd euro die door de politie in beslag werd genomen, terug gegeven worden aan de rechtmatige eigenaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant