Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van RV De Hertog wil de club alle inwoners van Den Bosch die in 1992 geboren zijn en affiniteit hebben met sport uitnodigen voor een vrijdagmiddagborrel op 29 april.
Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van RV De Hertog wil de club alle inwoners van Den Bosch die in 1992 geboren zijn en affiniteit hebben met sport uitnodigen voor een vrijdagmiddagborrel op 29 april.

Gezelligheid en prestaties gaan hand-in-hand bij RV De Hertog

Verenigingen 632 keer gelezen

DEN BOSCH | De Hertog in Den Bosch bestaat dertig jaar. De roeivereniging aan de Citadellaan staat daar in 2022 uitgebreid bij stil. “Hier kun je goed presteren in een fijne sfeer.”

Tapperij Het Veulen aan de Bossche Korenbrugstraat; dat is waar het begon voor roeivereniging De Hertog in Den Bosch. De Bosschenaren Paul Eradus, Martijn Groenendijk en Wendela Wendelaar kwamen daar in 1992 op het idee om een roeivereniging op te richten in de hoofdstad van Brabant. Eradus en Groenendijk kenden elkaar van de studentenroeivereniging Proteus uit Delft. Eind dat jaar was al de officiële oprichting. Met slechts vier roeiboten ging de club van start in de Industriehaven, achter de Brabanthallen.

“We hadden geen clubhuis, eigenlijk helemaal niets”, zegt Cor van Hillo (63), die al vrij snel aanhaakte. Van Hillo roeide al vanaf 1978 tijdens zijn studententijd in Eindhoven en meldde zich al snel aan voor De Hertog. “We hadden alleen houten boten, die zonder bescherming in het gras naast het water lagen. En we namen koffie en broodjes mee, die we buiten moesten nuttigen. We hadden toen nog maar zo’n 20 leden.”

Prachtig clubhuis

Hoe anders is dat nu, dertig jaar later. RV De Hertog beschikt over een prachtig - roestkleurig - clubhuis met vier loodsen aan de Citadellaan, naast de historische Citadel in Den Bosch. Met volop roeiwater in de buurt: de Aa, de Dommel, de Dieze en de Ertveldplas. En bijna zeventig moderne roeiboten in de vier loodsen. Voor ruim 500 leden. Het clubhuis werd in 2010 geopend. Naar ontwerp van... architect Cor van Hillo. “Ja, het heeft wel even geduurd, maar we zaten met de club al vanaf 1998 aan de Citadellaan.”

Voormalig steenfabriekje

De eerste jaren op de nieuwe locatie vertoefden de roeiers in een voormalig steenfabriekje uit 1881, dat jarenlang in gebruik was geweest als moskee. “De voormalige woonruimte van de imam gebruikten wij als opslagruimte van de keuken”, weet Ton Kemp (62), die zich in 1996 aansloot bij RV De Hertog. “Ik had een rugblessure en mijn fysio vroeg wat ik zoal aan sport deed. ‘Euuhhhh’, was mijn antwoord. Daarna ben ik gaan rondkijken en kwam ik op roeien uit. Ik was echt meteen verkocht.”

Kemp roeit al sinds 1999 met hetzelfde team. “Je volgt elkaar in het leven. Intussen zitten we al met drie opa’s en drie oma’s in de boot. We zijn nog altijd even fanatiek.” Kemp voelt zich helemaal thuis bij De Hertog. “Hier kun je goed presteren in een fijne sfeer. Gezelligheid en prestaties gaan hand-in-hand, dat vind ik het mooie van de club.”

Ieder jaar kunnen nieuwe roeiers in het voorjaar instromen. Kemp: “De vereniging draait volledig op vrijwilligers. Van alle leden wordt ook een vrijwilligerstaak verwacht.” Ook Cor van Hillo roeit nog altijd fanatiek bij De Hertog. “Het roeien pakte mij vanaf de eerste keer in de boot. Ik was gelijk verkocht. Voor mij is roeien een groot deel van mijn leven, het is de mooiste sport die er is.”

De Hertog staat dit jaar uitgebreid stil bij het 30-jarig bestaan. Dat gebeurt met allerlei activiteiten, zoals de open dag op zondag 25 september en de nieuwe wedstrijd WillemsRegatta op de Zuid-Willemsvaart op zondag 23 oktober. Bezoek voor meer informatie de website: www.rvdhertog.nl.

Vrijdagmiddagborrel

Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van RV De Hertog wil de club alle inwoners van Den Bosch die in 1992 geboren zijn en affiniteit hebben met sport, uitnodigen voor een vrijdagmiddagborrel op 29 april. Vanaf 16.00 uur is de bar geopend. Kom kennis maken met de roeivereniging onder het genot van een heerlijk drankje met funky muziek en prachtig uitzicht over het water, de Citadel en het dan hopelijk zonovergoten balkon.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant