Davy Meulenberg (links) en Harm Schilders hangen samen de poster op.
Davy Meulenberg (links) en Harm Schilders hangen samen de poster op.

Samenwerking s.v. C.H.C. en Pétanque Union Bois le Duc gestart

Verenigingen 281 keer gelezen

DEN BOSCH | Met het plakken van de poster van de Europese Kampioenschappen Pétanque op de Parade - van 13 tot en met 17 juli - in de door beide verenigingen gedeelde sportkantine, maakten bestuursleden Davy Meulenberg van s.v. C.H.C. en Harm Schilders van Pétanque Union Bois le Duc een symbolisch start met de samenwerking tussen beiden.

“Het is een mooie stap voor de sportbeleving in Den Bosch”, begint Meulenberg zijn betoog: “We zien oudere leden of leden met blessures vaak afhaken en door het bieden van een andere zeer toegankelijke sport kunnen we deze mensen toch betrokken houden bij de vereniging”. Samenwerken met andere verenigingen is niets nieuws voor de Bossche voetbalvereniging. Zo wordt er gedart, biljarts gespeelt, gefrisbeed en gezongen in en rondom de kantine van de sportclub. Ook de voetbalschool van ex-profvoetballer Anouar Hadouir en diens broer Fatah heeft er z’n thuisbasis.

Hip & happening

“Jeu de boules is hip en happening,” vult Schilders aan: “We zien steeds meer jongeren die jeu de boules spelen, hetgeen zich ook manifesteert in de vele jeu de boules-bars die verschijnen”. Pétanque, zoals het laagdrempelige spel/de sport officieel heet, leeft in Den Bosch en het potentieel is enorm. Waar veel mensen het als een campingspel kennen, is jeu de boules een heuse wedstrijdsport met een eigen bij het NOC*NSF aangesloten sportbond. “Dit jaar bestaat de Nederlandse Jeu de Boules Bond 50 jaar, één van de redenen waarom het EK2022 naar onze stad komt” aldus Schilders: “In iedere grote Nederlandse stad is wel een jeu de boules-sportvereniging die, net als bij iedere andere sport, zowel de recreatieve- als de wedstrijdspeler faciliteert. Nu ook in Den Bosch dus!”.

Aanleg jeu de boules-banen

Na 2 jaar intensieve voorbereiding en fondsenwerving is het eindelijk zover. Begin mei vinden de eerste grondwerkzaamheden plaats en een paar weken later worden de 16 jeu de boules-banen aangelegd. “Ons doel is om vanaf 1 juni op het terrein te gaan spelen”, geeft Schilders aan. Rond die periode zal Bois le Duc haar ruim 100 vooraf ingeschreven tientjesleden uitnodigen volwaardig lid te worden waarmee het spreekwoordelijke ‘balletje’ dan echt gaat rollen! Met de aanleg eind mei is de vereniging ook precies op tijd klaar voor ‘Brabantse Boules’: de sociale jeu de boules-wijktoernooien die in juni plaatsvinden. Verspreid over 4 wijken en in 4 aaneengesloten weken, worden er in totaal 16 wijktoernooien georganiseerd die als primair doel hebben het tegengaan van eenzaamheid onder (met name) ouderen en mensen een gelegenheid bieden nieuwe vriendschappen aan te gaan. 

Meer info over ‘Brabantse Boules’ vind je op www.puboisleduc.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant