Vanzelfsprekend!? is hét platform door en voor jonge (ex-)mantelzorgers uit Den Bosch.
Vanzelfsprekend!? is hét platform door en voor jonge (ex-)mantelzorgers uit Den Bosch. Foto: Evita Copier

De Week van de Jonge Mantelzorger in Den Bosch

Human Interest 245 keer gelezen

DEN BOSCH | De komende week - van 1 tot en met 7 juni - is de nationale ‘Week van de Jonge Mantelzorger’. Een week waarin draait om er- en herkenning van jongeren die opgroeien in een zorgsituatie. Het thema van de bewustwordingscampagne is dit jaar: #niettemissen.

In het hele land worden activiteiten in het kader van bewustwording en ontspanning georganiseerd. Zo ook in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Hier is platform voor jonge mantelzorgers ‘Vanzelfsprekend!?’ de aanjager van indrukwekkend programma met een JMZ-Festival, de allereerste JMZ-podcast, een graffitiworkshop en een boksclinic.

Jonge Mantelzorgers

Een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Voor hen, maar ook hun omgeving, is het vaak vanzelfsprekend. Met de Week van de Jonge Mantelzorger brengen we daar verandering in.

Programma

In de gemeente ‘s-Hertogenbosch wordt de Week van de Jonge Mantelzorger op woensdagmiddag 1 juni afgetrapt met het JMZ-FESTIVAL. Jonge Mantelzorgers van 8 tot en met 24 jaar kunnen met vrienden en familie op het sportveld van Rugbyclub The Dukes deelnemen aan verschillende activiteiten. Er is voor ieder wat wils: een open podium, urban workshops, en een hoek met henna en schmink. Voor wie wil bewegen is er een springkussen en pannakooi. In samenwerking met Zomerterras Zuid (Bossche Zomer) is er ook een ‘JMZ-arrangement’: bij een drankje krijg je gratis een lekker hapje op dit ‘pop-upterras’.

Podcast

Op zondag gaat de de JMZ-podcast: ‘Dat Maakt Mij Zorgen’ live. Dit is een podcast gemaakt door en over Jonge Mantelzorgers voor deze groep en andere geïnteresseerden. In het voortraject hebben de ervaringsdeskundige vrijwilligers workshops gehad zodat zij geschoold zijn in het redactie voeren, productie doen en de uiteindelijke montage.

De activiteiten in ‘s-Hertogenbosch worden aangekondigd op de socialmediakanalen van Vanzelfsprekend: @vanzelfsprekendjmz. Kijk voor meer info over de Week van de Jonge Mantelzorger en de Niet te missen-campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant