De Europese Kampioenschappen Petanque vinden van 13 tot en met 17 juli plaats op de Parade in Den Bosch.
De Europese Kampioenschappen Petanque vinden van 13 tot en met 17 juli plaats op de Parade in Den Bosch.

Jeu de boules verovert deze zomer de stad ‘s-Hertogenbosch

Sport 1.469 keer gelezen

DEN BOSCH | De maanden juni en juli staan voor de stad ’s-Hertogenbosch voor een groot deel in het teken van het in de jaren ’70 naar Nederland overgewaaide balspel ‘jeu de boules’, officieel ‘pétanque’ geheten. Naast de opening van een grote jeu de boules-sportvereniging begin juni, vindt later die maand ‘Brabantse Boules’ plaats en in juli de Europese Kampioenschappen Pétanque 2022 op de Parade.

De eerste plannen zijn al gesmeed in 2016 maar, na een pauze van vier jaar en met het momentum van de het EK Pétanque 2022, is in 2020 definitief de weg ingezet naar de realisatie van de eerste officiële en bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB)aangesloten jeu de boules-sportvereniging van ’s-Hertogenbosch. Voorzitter Antoon van Mil vertelt: “Pétanque Union Bois le Duc is een vereniging die zowel het spel als de sport faciliteert. Zowel de recreatieve- als de wedstrijdspeler kan zich bij ons aansluiten.” 

Opening op zaterdag 4 juni

Afgelopen week is de belijning alvast aangebracht en deze week gaat het grind op de banen en dan is het eindelijk zover: op zaterdag 4 juni gaat de naast voetbalvereniging s.v. C.H.C. gevestigde vereniging voor het eerst open. “Vanaf 13.00 uur is iedereen van harte welkom kennis te komen maken met onze vereniging en met dit prachtige spel“, nodigt Van Mil eenieder uit.

De Bossche Bollenmix

Iets later in juni, op zaterdag de 26e om precies te zijn, presenteert Pétanque Union Bois le Duc een eerste openbaar jeu de boules-mixtoernooi: ‘de Bossche Bollenmix’ genaamd. Daaraan kan individueel worden deelgenomen. Boules heeft de vereniging voldoende voor het geval men die niet heeft. Kijk voor meer informatie over het toernooi en de vereniging op www.puboisleduc.nl.

Brabantse Boules

Volgende week vindt de eerste van in totaal zestien jeu de boules-wijktoernooien van ‘Brabantse Boules’ plaats. Iedereen kan aan deze toernooien deelnemen. Van jong tot oud en mét of zonder boules, want die heeft de organisatie genoeg te leen. Er wordt gespeeld in vier Bossche wijken, te weten ’s-Hertogenbosch West, Engelen, ’s-Hertogenbosch Zuid en Rosmalen. In iedere wijk worden er vier aaneengesloten weken wijktoernooien georganiseerd, één per week dus. Deelname is voor iedereen helemaal gratis en je kunt je individueel inschrijven. Dus wil je gezellig jeu de boules spelen en daarbij nieuwe mensen ontmoeten: schrijf je dan snel in! Dat kan iedere dag en ook tijdens ‘Brabantse Boules’ op via de website: www.brabantseboules.nl.

Is er wat te winnen?

Naast nieuwe vriendschappen is er nog meer te winnen en wel de titel: ‘Lokale en regionale Brabantse Bouler van het jaar 2022’. De beste spelers van iedere wijk gaan namelijk door naar de stadsfinale. Over de 3 speelronden is er uiteindelijk maar 1 speler de beste. Hij of zij wint namens de wijk de ‘Brabantse Boules 2022’ en daarmee de eerdergenoemde titel. Alle titelhouders komen uiteindelijk samen voor de grootste, regionale finale op de Parade in Den Bosch. De winnaars van de 6 steden waar deze wijktoernooien worden gehouden spelen dan tegen elkaar voor de ultieme winst als regionale Brabantse Bouler van 2022.

EK Pétanque 2022

Het hoogtepunt van de Bossche jeu de boules-zomer zijn toch wel de Europese Kampioenschappen Pétanque 2022 die van 13 tot en met 17 juli worden gehouden op de Bossche Parade. Het crème de la crème van de Europeese jeu de boules-wereld zal dan haar sportieve kunsten vertonen met als doel een Europese titel. Er wordt in (gemixt) teamverband, maar ook individueel gespeeld. In totaal zijn er 5 titels te verdelen. Doordeweeks is de toegang gratis, maar voor de finaledag op zondag 17 juli zijn wel tickets nodig. Kijk voor kaartverkoop en aanvullende informatie op www.petanque2022.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant