Algemeen bestuurslid Harm Schilder, een trefzeker pointeur.
Algemeen bestuurslid Harm Schilder, een trefzeker pointeur.

De eerste boules rollen in ‘s-Hertogenbosch

Sport 312 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche kalender staat bol van jeu de boules-evenementen die, verspreid door de Brabantse hoofdstad, in de zomer van 2022 plaatsvinden. Met de eerste openingsdag van de nieuwe accommodatie van Pétanque Union Bois le Duc aan De Fuik 10 is de spreekwoordelijke aftrap gemaakt.

Het was een drukte van jewelste op de eerste openingsdag van de zestien jeu de boules-banen tellende accommodatie van Pétanque Union Bois le Duc. Op de rustiek maar pal naast het clubgebouw van voetbalvereniging s.v. C.H.C. gelegen banen speelden afgelopen zaterdag zo’n 50 tot 60 personen een partijtje jeu de boules. “Mooi te zien dat er zoveel animo is voor onze vereniging,” glundert Voorzitter Antoon van Mil trots. Ondanks de zomervakantie, menig oudere gaat tenslotte voor of na het hoogseizoen weg, is er een goede opkomst. Wat opvalt is dat de jongste deelneemster 11 jaar is en de oudste dik in de 80. “Er staat ook een voormalig Turks kampioene bij de dames op de baan,” licht Van Mil toe. “Deze dame (26) is onlangs naar Nederlands gekomen en vormt qua achtergrond op veel manieren een goede match met onze vereniging.” Van Mil doelt hiermee op de multiculturele samenstelling van De Schutskamp en De Kruiskamp waarbinnen de accommodatie zich bevindt. “Ook heeft ze een bepaald spelniveau maar ook een manier van spelen waarmee ze ongedwongen laat zien dat het spel ook een echte sport is.”
Vandaag - op dinsdag 7 juni - is de accommodatie weer open. Dan vindt het eerste wijktoernooi van ‘Brabantse Boules’ er plaats. Op donderdag 9 juni as. is de eerste clubavond waarop gemixt wordt gespeeld. Voor alle openingstijden: www.puboisleduc.nl.

Brabantse Boules

Op dinsdag 7 juni vindt de eerste van in totaal zestien jeu de boules-wijktoernooien van ‘Brabantse Boules’ plaats. Iedereen kan meedoen, van jong tot oud en met of zonder boules want die heeft de organisatie genoeg te leen. Er wordt gespeeld in vier Bossche wijken: ’s-Hertogenbosch West, Engelen, ’s-Hertogenbosch Zuid en Rosmalen. In iedere wijk worden er vier aaneengesloten weken wijktoernooien georganiseerd, één per week dus. Deelname is gratis en je kunt je individueel inschrijven. Je kunt één avond meespelen maar ook alle weken. Dus wil je gezellig jeu de boules spelen en daarbij nieuwe mensen ontmoeten: schrijf je in! Dat kan iedere dag en ook tijdens ‘Brabantse Boules’ op www.brabantseboules.nl.

EK Pétanque 2022

Het hoogtepunt van de Bossche jeu de boules-zomer zijn toch wel de Europese Kampioenschappen Pétanque 2022 die worden gehouden op de Bossche Parade van 13 t/m 17 juli. Het crème de la crème van de Europeese jeu de boules-wereld zal dan haar sportieve kunsten vertonen met als doel een Europese titel. Er worden in (gemixt) teamverband maar ook individueel gespeeld, in totaal zijn er 5 titels te verdienen. Doordeweeks is de toegang gratis, voor de finaledag zijn tickets nodig. Zie www.petanque2022.nl.

Net als bij iedere andere sport: sport verbroedert! Voorop Özlem Akdogan, voormalig Turks kampioene. In het midden achter voorzitter Antoon van Mil.
Een actiefoto tijdens de eerste opening.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant