De drijvende performance-installatie NAÎAD wordt ongetwijfeld één van de absolute hoogtepunten van de Bosch Parade 2022 in het historische centrum van Den Bosch. (Foto: Kinetic Film)
De drijvende performance-installatie NAÎAD wordt ongetwijfeld één van de absolute hoogtepunten van de Bosch Parade 2022 in het historische centrum van Den Bosch. (Foto: Kinetic Film) Foto: Kinetic Film

Laat je verleiden en verwonderen door Bosch Parade 2022!

Kunst en cultuur 312 keer gelezen

DEN BOSCH | Van donderdag 16 tot en met zondag 19 juni is het eindelijk weer zover. Dan kunnen we genieten van Bosch Parade, de unieke kunstmanifestatie geïnspireerd door de wereldberoemde Bossche kunstenaar Jheronimus Bosch. Tijdens een vaartocht door het historisch centrum van Den Bosch passeren negentien eigenzinnige kunstwerken, deze keer met ‘verleiding’ als centraal thema, in en op het water de revue. “We staan te popelen om alles te laten zien”, aldus zakelijk leider Erik de Jong.

door Astrid Berkhout

Bosch Parade vindt tweejaarlijks plaats. Vanwege corona was de laatste editie deze keer drie jaar geleden. “Het blijft echter niet bij het evenement zelf, ook tussendoor gebeurt er van alles”, vertelt Erik. “Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld in het openingsweekend van de Bossche Zomer een aantal verrassingsoptredens in de stad verzorgd. En in juli staat een educatieprogramma bij het Noordbrabants Museum gepland. Al het moois dat in het kader van Bosch Parade wordt ontwikkeld, verdient het om op meerdere plekken en tijden zichtbaar te zijn voor een breed publiek. Dat publiek komt inmiddels allang niet meer alleen uit Nederland maar uit heel de wereld.” En dat is niet voor niets, want Bosch Parade is en blijft uniek. “Zo’n drijvende parade op het water is natuurlijk een heel bijzondere beleving. Het feit dat er met zo veel mensen aan wordt gewerkt maakt het nog eens extra bijzonder. In totaal zijn er circa driehonderd mensen bij betrokken.” Dat zijn niet alleen de kunstenaars afkomstig uit allerlei disciplines - zowel grote namen als jong talent uit binnen- en buitenland - maar ook de vele vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken, van het meehelpen bij het bouwen tot het te water laten van de kunstwerken tijdens de parade zelf. “Iedereen maakt onderdeel uit van de Bosch Parade Community. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich overigens nog steeds melden.”

Nieuw: Tuin der Lusten

Nieuw dit jaar is de Tuin der Lusten, een broedplaats aan de Citadel waar de kunstenaars werken aan hun objecten en waar Atelier van Lieshout een verzameling indrukwekkende werken exposeert. Op, aan en rond deze kunstwerken bereiden de chefs van de Spijsbereiders in hun helse pop-up restaurant La Cucina dell’ Inferno heerlijke gerechten. Plof neer op het terras, ontspan in een hot tub of maak persoonlijk kennis met de makers. “Het is fantastisch geworden. De Tuin der Lusten is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar je je kunt verwonderen over wat er te gebeuren staat, we halen het maakproces uit de ateliers. Er staan al acht kunstwerken in verschillende stadia van uitvoering. De kunst is wat ons betreft van iedereen, die moet je kunnen voelen en aanraken. Dat kan hier allemaal.”

Highlights

De controversiële beeldhouwer Joep van Lieshout bouwt speciaal voor Bosch Parade een enorme hamer. Met daverende klappen lokt de hamer, als een drijvende rattenvanger, Bosch Parade met zich mee. SKYPUNCH COLLECTIVE creëerde de drijvende performance-installatie NAÎAD, een stuurloos dobberende klif waarop twee vrouwelijke wezens drenkelingen het water uitlokken. Erik Vink komt met het spectaculaire Burning Demons, waarin een toren van maar liefst negen meter hoog te zien is. En jonge talenten Vince en Thjeu Donders laten met hun Zij zijn de oliejagers de keerzijde zien van onze afhankelijkheid van olie. “Bosch Parade zit vol met allerlei dubbelzinnigheden, net als het werk van Jheronimus Bosch. We willen het publiek prikkelen en verwonderen. De ene keer vind je de techniek tof, de andere keer vind je de bewegingen van de dansers mooi. Letterlijk iedereen, jong én oud, kan hier iets mee. Wat mij betreft wordt dit de mooiste Bosch Parade tot nu toe, die mag je gewoon niet missen!” Meer informatie is te vinden op de website: www.boschparade.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant