Afbeelding
Foto: Nationale Duurzame Huizen Route

Gemeente voert opkoopbescherming in om huizenmarkt te beschermen tegen verhuurders

Wonen 1.800 keer gelezen

DEN BOSCH | Vanaf 1 juli geldt in de gemeente ’s-Hertogenbosch een opkoopbescherming. Het is daarmee verboden om een woning van minder dan ongeveer 355.000 euro te kopen en daarna te verhuren. Op deze manier wil de gemeente potentiële kopers beschermen tegen verhuurders.

“Het doel van de maatregel”, zo schrijft de gemeente, “is om de goedkope en middeldure koopwoningvoorraad te beschermen. Hiermee wil de gemeente starters en huishoudens met een middeninkomen een betere kans geven op de woningmarkt.” Ongeveer 30 procent van de totale koopwoningvoorraad zou onder de maatregel vallen.

Vier jaar
De woningen mogen de eerste vier jaar na aankoop niet verhuurd worden. Woningen die vóór 1 juli al langer dan zes maanden verhuurd werden mogen wel nog steeds verhuurd worden, óók als je deze na 1 juli 2022 koopt. “De opkoopbescherming geldt dus voor woningen die bij aankoop ‘vrij van huur en gebruik’ waren”, aldus de gemeente. De gemeente meldt verder: “De opkoopbescherming geldt voor alle wijken en buurten in de gemeente ’s-Hertogenbosch en is van toepassing op alle woningen met een WOZ-waarde van €260.000 op 1/1/2020. In de praktijk is dit momenteel een transactieprijs van €355.000.”

Uitzonderingen
Er gelden drie wettelijke uitzonderingen voor verhuren onder de opkoopbescherming waarvoor je een vergunning kunt krijgen: “Verhuur aan bloed- of aanverwanten in de eerste of tweede graad; Tijdelijk verhuur van maximaal 12 maanden, mits u zelf minstens 1 jaar in uw woning heeft gewoond; Verhuur van woonruimte die onlosmakelijk verbonden is met een bedrijfsruimte, kantoor of winkel.”

Verschil met zelfbewoningsplicht
De opkoopbescherming is niet hetzelfde als de zelfbewoningsplicht. Deze gaat namelijk alleen over nieuwbouwwoningen en geldt niet automatisch maar wordt door de gemeente met de ontwikkelaar overeen gekomen. De opkoopbescherming daarentegen geldt automatisch voor iedereen die een woning koopt in de hierboven beschreven categorie. De gemeente schrijft: “De zelfbewoningsplicht geldt voor de eerste koper/bewoner terwijl de opkoopbescherming zich richt op degene die de woning vervolgens voor verhuur van die eerste bewoner wil kopen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant