Afbeelding

Na tropische warmte wordt het wisselvallig en vrij koel

Algemeen 151 keer gelezen

DEN BOSCH | Met veel zon en maxima van 27 tot 35 graden lijkt het wel hoogzomer. Maar de warmte is van korte duur en in de loop van het weekend volgen (onweers)buien. Volgende week begint de astronomische zomer juist vrij koel. Het is vaak 17 tot 23 graden en daarbij kunnen we ook buien verwachten. Pas eind juni en begin juli stijgt de kans op warmer weer met zomerse waarden.

De tweede helft van juni begint deze donderdag flink zonnig en warm met op grote schaal 22 tot 25 graden en in het zuidoosten 27 graden. Vrijdag en zaterdag gaat de temperatuur even flink omhoog en wordt het door een zuidelijke wind zomers tot tropisch warm met maxima van 27 tot 31 graden. In het zuidoosten kan het zaterdag zelfs 35 graden worden.

Daar gaat de warmte
Zomerse tot tropische temperaturen zijn in Nederland vaak geen lang leven beschoren en ook nu lijkt dat te gebeuren. Zaterdag kan het nog flink warm worden. Wel neemt de bewolking toe en zullen regen- en onweersbuien een einde maken aan de warmte. Hoe snel dit gebeurt is onzeker. Als het traag gaat, wordt ook zondag regionaal nog een zeer warme dag. Wel is het vrij zeker dat we de astronomische zomer, die dinsdag begint, starten met een veel koeler weertype. De laatste tien dagen van een gemiddelde junimaand ligt de middagtemperatuur tussen 19 en 23 graden. Nu lijken we daar regelmatig een graadje onder te blijven. Ondanks de lagere temperatuur is het warm genoeg om lekker buiten te zijn. Zeker als de zon een tijdje schijnt is het warm genoeg om zonder jas naar buiten te gaan. Maar om echt te gaan te gaan zonnen of tot in de late avond buiten te zitten is het waarschijnlijk wat te fris. Echt strandweer is het dan ook niet. Zeker aan het water is het bij een aanlandige wind fijn om een jas of een dik vest aan te hebben. Maar ga je een beetje de duinen in, dan is het als snel een aantal graden warmer en voel je de zon prikken op je huid. Behalve koele lucht moeten we ook rekening houden met buien. Vaak blijft de neerslag beperkt tot een paar buien en is het als je lang buiten bent uiteindelijk het grootste deel van de tijd droog.

Juli vaker zomers warm
Eind juni wordt het steeds waarschijnlijker dat we de invloed van de koele wind van zee kwijtraken. Juli zou wel eens wat warmer kunnen beginnen en dan moeten we denken aan waarden van 21 tot 25 graden. En met een zuidenwind kan het in korte tijd nog warmer worden.

Het online bericht: weeronline.nl/nieuws/update-maandverwachting-weer-juni-2022.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant