Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep

Smogwaarschuwing: grote kans op vieze lucht

  •   keer gelezen

DEN BOSCH | De luchtkwaliteit is vrijdag en zaterdag slecht in hete zuiden van het land en deze zomersmog kan leiden tot luchtwegklachten. Ook komt irritatie aan ogen, neus en keel voor. Bovendien is kans op hoofdpijn en misselijkheid. In de ochtend is de luchtkwaliteit relatief gezien het best, in de loop van de dag wordt de lucht steeds viezer.

De temperatuur gaat komende dagen flink omhoog en door ophoping van luchtvervuiling ontstaat op zonnige en warme dagen zomersmog. Naar verwachting is vrijdag en zaterdag in de middag en avond sprake van een slechte luchtkwaliteit. Onder invloed van het krachtige zonlicht worden vervuilende stoffen omgezet in ozon. Lees hier alles wat je moet weten over smog door ozon.

Klachten door smog
Ozon kan leiden tot (een toename van) luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Astmaklachten kunnen verergeren en de functie van de longen kan afnemen. Ook komt irritatie aan ogen, keel en neus voor. Daarnaast kun je hoofdpijn krijgen, misselijk worden en komt duizeligheid voor. Smog door ozon is rond zonsopkomst en zonsondergang vaak met het blote oog te zien in de vorm van een bruine band aan de horizon. Mensen met chronische longklachten, kinderen en ouderen krijgen als eerste last van zomersmog. Bij hoge hoeveelheden ozon in de lucht kan iedereen klachten ervaren. Het RIVM adviseert mensen, bij een smogwaarschuwing voor ozon, om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te vermijden. In grote delen van het land is de luchtkwaliteit de komende dagen onvoldoende en in het zuiden van het land slecht. Wanneer de luchtkwaliteit zeer slecht wordt kan iedereen klachten krijgen en geeft het RIVM een smogalarm uit. Lees hier wat te doen bij smog.

Vanaf zondag minder vieze lucht
In het weekend speelt er een strijd af tussen de warme lucht enerzijds en koelere lucht anderzijds. De koelere lucht wint uiteindelijk deze strijd en de overgang naar minder warm weer gaat gepaard met enkele regen- en onweersbuien. Deze buien zullen de lucht weer enigszins schoonspoelen. Ook waait de wind uit het noordwesten en stroomt schonere lucht binnen.

Lees het online-bericht op weeronline.nl/nieuws/16-6-2022-smogwaarschuwing-grote-kans-op-vieze-lucht

Meer berichten