Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep

Astronomische zomer start dinsdag met zomerwarmte

  •   keer gelezen

DEN BOSCH | De astronomische zomer start dinsdag vrij zonnig. Het wordt 20 tot 25 graden. Woensdag en vooral donderdag wordt het nog enkele graden warmer met donderdagmiddag mogelijk lokaal 30 graden. Vanaf donderdagmiddag stijgt wel de kans op onweersbuien.

De astronomische zomer start dinsdag om 11.14 uur. De zon bereikt dan haar meest noordelijke positie. De zomer eindigt op 23 september. Om 3.04 in de nacht gaat de zomer over in de astronomische herfst. De meteorologische zomer begon al op 1 juni en eindigt op 31 augustus.

Zonnige dinsdag
De eerste dag van de astronomische zomer verloopt droog en zonnig. In de loop van de middag verschijnen er in Zuid-Nederland wel meer wolken. In Brabant kan het plaatselijk 25 graden worden.

Dagen erna nog warmer
Woensdag is er veel zonneschijn en wordt het 21 tot 28 graden met de hoogste maxima in Brabant en Limburg. Donderdag is een lokale 30 graden in Zuid-Nederland mogelijk. Wel stijgt vanaf donderdagmiddag de kans op regen- en onweersbuien.

Zon zeer krachtig
In deze tijd van het jaar komt de zon al rond 5.15 uur op en gaat iets na 22.00 uur pas onder. Dit betekent dat de daglichtperiode bijna 17 uur duurt. Ter vergelijking: in de week voor Kerst duurt de daglichtperiode slechts ongeveer 7 uur en 40 minuten. Doordat de zon ’s middags hoog aan de hemel staat is de zonkracht in deze tijd van het jaar hoog. Tussen 12.00 en 15.00 uur bereikt de zonkracht deze week UV-Index 7 tot 8. Zonder zonnebrandcrème kan de huid dan al in 10 minuten verbranden. Lees het online bericht op weeronline.nl/nieuws/20-6-2022-astronomische-zomer-zomerwarmte.

Meer berichten