Foto van de werkzaamheden. Uitzicht vanaf brug Spankerstraat richting Esch.
Foto van de werkzaamheden. Uitzicht vanaf brug Spankerstraat richting Esch. Foto: waterschap De Dommel

Dijken langs Essche Stroom opgehoogd

Human Interest 446 keer gelezen

REGIO | Om te zorgen dat Esschenaren ook in de toekomst droge voeten houden, heeft Waterschap De Dommel de dijken langs de Essche Stroom opgehoogd. Tussen de Nergena, ten zuiden van Esch en het spoor Den Bosch-Boxtel zijn de dijken verbeterd en aangelegd. 

De opgave was ingewikkeld. Met name omdat een deel van de huizen in Esch zo dicht bij de Essche Stroom liggen. Maar de klus is geklaard. Ploegam B.V. heeft het werk uitgevoerd en afgerond. De paar bouwhekken die er nu nog staan, maken plaats voor wandelvriendelijke slagbomen. Hans Koekkoek projectleider Essche Stroom, Mado Ruijs dagelijks bestuurslid van Waterschap De Dommel en Hagar Roijackers, gedeputeerde provincie Noord-Brabant (water, natuur, gebiedsgerichte aanpak) vertellen trots over het project.

Overstromingen in het verleden

“Het water ziet er nu mooi laag uit”, vertelt Hans Koekkoek terwijl hij langs de Essche Stroom staat. “Maar het kan ook flink omhoog komen. Dat heeft in het verleden tot overstromingen geleid. Dat willen we voorkomen. Op sommige plekken is de dijk ongeveer een meter hoger. Hierbij is rekening gehouden met de klimaatveranderingen. De oude dijk is al 60 jaar geleden aangelegd en bestond geheel uit zand. Dat hebben we nu anders gedaan. Nu is ook klei gebruikt om de dijk steviger te maken.”

Damwand

“Bij sommige bewoners ligt de dijk vlak tegen de achtertuin aan”, geeft projectleider Koekkoek aan. “Daar hebben we veel en uitgebreid over gesproken. Er was hier geen ruimte om een brede dijk aan te leggen. Hier ligt nu een damwand. In het voortraject waren er zorgen over mogelijke schade aan hun woningen door de trillingen die het plaatsen van zo’n wand zouden optreden. Om hierin geen risico te nemen, kozen we voor een bijzondere manier van werken: de damwand is erin gedrukt in plaats van getrild.” 

Waterveiligheid en ecologie hand in hand

“Het klimaatprobleem ligt hier eigenlijk aan onze voeten”, zegt Mado Ruijs, terwijl ze over de dijk loopt. “Met deze keringen beschermen we dit gebied goed. Maar het gaat niet alleen om Esch. Het is van belang om de hele regio waterveilig maken. En ook belangrijk is biodiversiteit. De dijken zijn ingezaaid met een bloemrijk mengsel van grassen en kruiden. Dat maakt de dijken sterker en is aantrekkelijk voor insecten.“

Meer maatregelen nodig

Bij ’t Haventje in Esch vertelt gedeputeerde Hagar Roijackers: “Provincie en waterschap werken samen om extreme wateroverlast te voorkomen. Maar gezien het snel veranderende klimaat kunnen we niet voortdurend de dijken blijven ophogen. Er zijn meer maatregelen nodig. We moeten het water langer vasthouden, retentiebekkens aanleggen en nevengeulen maken. Dit zijn beekdallandschappen die we in de toekomst steeds vaker gaan zien.” 

Plan Bruggelaar

Tussen Oisterwijk en Esch werkt Waterschap De Dommel aan plannen om het beekdal van de Essche Stroom opnieuw in te richten. Naast een meer natuurlijke inrichting komt er meer ruimte voor water. De beek zal hier gaan meanderen door het landschap. Zodat het beekdal in de toekomst beter in staat is om de effecten van klimaatveranderingen op te vangen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant