Een Bosschenaar die veel te hard reed, kwam onlangs voor de kantonrechter. Met de uitspraak was hij het niet eens. "Maar dit win ik nooit."
Een Bosschenaar die veel te hard reed, kwam onlangs voor de kantonrechter. Met de uitspraak was hij het niet eens. "Maar dit win ik nooit."

Voor de rechtbank: ‘Het is mijn woord tegen dat van de politie’

Rechtbank 438 keer gelezen

DEN BOSCH | Iedere werkdag vinden er in de Bossche rechtbank zittingen plaats. Een deel van de zaken komt voor bij de politierechter. Die behandelt de zaken waarvoor maximaal twaalf maanden gevangenisstraf kan worden geëist. Het gaat hier meestal om situaties waar de gemiddelde Nederlander zomaar in terecht kan komen.

door Lisette Broess-Croonen

Waar bij de politierechter de lichte misdrijven worden behandeld, komen bij de kantonrechter de mensen voor die een overtreding hebben begaan. Zo ook de Bosschenaar die twee keer zo hard reed als toegestaan op een vijftig kilometer weg. “Het is onmogelijk dat ze een meting hebben gedaan. De politie kan mij onmogelijk driehonderdvijftig meter hebben gevolgd met deze snelheid. Het was maar een kort stuk tussen twee stoplichten. Dat zeg ik met de eed op mijn hart. Ik ben het er echt totaal niet mee eens.”

De man moet voor de rechter komen omdat hij volgens de officier van justitie honderdtien kilometer per uur reed over een afstand van driehonderdvijftig meter. “Dat is ongelooflijk gevaarlijk. Ik schrok van deze snelheid. Twee keer zo hard als is toegestaan op die weg. Meneer moet nadenken over hoe hij zich in het verkeer gedraagt.” Ze eist een boete van zeshonderdvijftig euro en een rijontzegging van twee maanden, waarvan één maand voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Dat zou betekenen dat de verdachte zijn rijbewijs niet opnieuw kwijt is, want dat werd ter plekke direct ingehouden en kreeg hij pas na een maand terug, onder andere omdat hij het als zelfstandige nodig had en ook omdat hij zijn vader naar de dokter moest brengen.

Volgens de man werd hij gepushed door een motorrijder en verhoogde hij slechts heel even zijn snelheid. “Ik heb kort mijn snelheid verhoogd, maar zeker niet tot boven de honderd. De verbalisant ging in eerste instantie ook achter de motorrijder aan, want die ging sneller dan ik. Het is echt onmogelijk dat ze een goede meting hebben gedaan. Maar het is mijn woord tegen dat van de politie, dus dat win ik toch nooit. Toen ik mijn rijbewijs kwijt was, was het heel erg lastig. Dat wil ik niet nog een keer meemaken. Ik werkte toen in de bouw en het vervoer naar mijn werk kon ik nog wel regelen, maar privé kon ik nergens heen.”

Volgens de rechter is het, ondanks het bezwaar van de verdachte, wettig en overtuigend bewezen dat de man te hard reed. “U veroorzaakte een gevaarlijke situatie.” De rechter volgt de eis van de officier van justitie. De boete van zeshonderdvijftig euro mag hij in termijnen betalen en zijn rijbewijs is hij dus niet kwijt. Maar of dat zo blijft is nog onzeker. De man moet binnenkort namelijk nog een keer voorkomen voor een forse snelheidsovertreding.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant