Willem van Engelen (links) legt een verkeerssituatie uit aan twee Eritrese vluchtelingen die voor het eerst op de fiets de stad in gaan.
Willem van Engelen (links) legt een verkeerssituatie uit aan twee Eritrese vluchtelingen die voor het eerst op de fiets de stad in gaan.

‘Wij Gaan Fietsen’ in den Bosch gaat medeoprichter Willem enorm missen

Verenigingen 526 keer gelezen

DEN BOSCH | “Zo’n blij kindergezichtje, daar doe je het voor”, aldus Willem van Engelen, die binnenkort afscheid neemt van ‘Wij Gaan Fietsen’ (WGF) waar hij medeoprichter van is.

‘Wij Gaan Fietsen’ is ontstaan op initiatief van enkele Bossche vrijwilligers en heeft als doel vluchtelingen te leren fietsen en van een eigen fiets te voorzien. Naast de fietslessen, de ontmoeting met mensen in dezelfde situatie, een eerste kennismaking met de Nederlandse taal en het warme bad van de fietswerkplaats, brengt het hen afleiding en mobiliteit. In 2016 is WGF gestart vanuit een container op het terrein van het toenmalige COA in Rosmalen (naast het Autotron) en later verhuisd naar Den Bosch waar het een grote werkplaats kreeg aangeboden in de kelder van het Cementrum. De fietslessen worden verzorgd vanuit de fietswerkplaats in Boschveld, waar men na een paar theorie- en praktijklessen wiebelige rondjes om de Gouden Draak fietst. In de fietswerkplaats worden gebruikte fietsen opgeknapt, bij voorkeur samen met de toekomstige eigenaar van de fiets, onder leiding van Willem van Engelen. Sinds de oprichting zijn zo 660 fietsen afgeleverd: 480 voor volwassenen en 180 voor kinderen.

Per 1 september neemt Willem afscheid van de WGF-club waar hij samen met een groep van tien vrijwilligers wekelijks samenkomt om fietsen te repareren. Onder hen een paar echte fietsenmakers; de anderen zijn gewoon handig en vooral enthousiast. “We repareren vooral fietsen zonder versnelling, want als fietsen met versnelling kapotgaan, wacht de nieuwe eigenaar een dure reparatie”, vertelt Willem. Wat niet gerepareerd kan worden, wordt gesloopt, waarbij de nog bruikbare onderdelen bewaard worden en de rest verkocht wordt als oud-ijzer of aluminium. Met dat geld worden weer nieuwe onderdelen gekocht. De gerepareerde fietsen zijn bestemd voor vluchtelingen - helaas is dit met de stroom vluchtelingen uit Oekraïne weer erg actueel - of voor mensen met een smalle beurs. Als kinderen een fietsje krijgen, moeten ze wel eerst fiets- en verkeersles hebben gehad, anders wordt het levensgevaarlijk. Deze lessen verzorgt Copernikkel/fietswerkplaats Boschveld waarvan ‘Wij Gaan Fietsen’ inmiddels onderdeel is. Met het vertrek van Willem van Engelen breekt een nieuwe fase aan, waarin het initiatief onder leiding van een nieuw bestuur en dezelfde trouwe ‘sleutelaars’ vol enthousiasme dit dankbare werk zal blijven doen, waardoor de aanvoer van fietsen gewaarborgd blijft voor hen die deze zo goed kunnen gebruiken.

Het meisje met de nieuwe fiets gaat met haar moeder naar buiten. Bij de deur draait ze zich om, zwaait en roept: “Bedankt, meneer Willem”. “Dat bedoel ik”, zegt Willem en zwaait terug.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant