Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep

Uitwisselingsstudenten (15-18) dreigen niet naar Nederland te komen door tekort aan gastgezinnen

  •   keer gelezen

Eind augustus realiseren tientallen uitwisselingsstudenten van over de hele wereld hun droom door een periode van drie maanden tot een heel schooljaar naar Nederland te komen. Deze scholieren (15 tot 18 jaar oud) zijn deelnemers aan het High School Holland programma van uitwisselingsorganisatie Travel Active. Ze gaan wonen bij een Nederlands gastgezin en gaan gewoon naar de middelbare school. Ze laten zich dus echt onderdompelen in de Nederlandse cultuur, taal en tradities. Veel scholen in Noord-Brabant willen deze studenten graag plaatsen, maar daar heb je wel gastgezinnen voor nodig. De afgelopen twee jaar was het een uitdaging om voldoende gastgezinnen te vinden, maar is het wel gelukt om ze allemaal te plaatsen op de scholen (in o.a. Bergen op Zoom, Eersel, Gemert, Helmond en Roosendaal) en bij gastvrije gezinnen.

Dit jaar blijkt het nog moeilijker om voldoende gastgezinnen te vinden om alle uitwisselingsstudenten te huisvesten. Sterke inflatie, hoge energieprijzen en economische onzekerheid, zorgen voor terughoudendheid bij gezinnen om een uitwisselingsstudent in huis te nemen. Je zal misschien denken: dan compenseren jullie de gezinnen toch gewoon voor de extra kosten? Uiteindelijk eet de student toch met de pot mee en brandt voor de student ook de verwarming? Helaas is dat geen optie. Een belangrijke visumeis is dat gezinnen niet mogen worden gecompenseerd voor die extra kosten. Gastgezinnen moeten vrijwillig zijn en mogen geen financiële vergoeding krijgen wanneer ze een uitwisselingsstudent in huis nemen. Het heeft als voordeel dat er daarmee geen financiële prikkel is om te ‘hosten’. Het enige motief wat overblijft is dat deze gezinnen de meerwaarde van de culturele uitwisseling zien. Beide partijen leren er veel van en vinden het vooral heel erg leuk om samen dit internationale avontuur aan te gaan. Vaak ontstaan er vriendschappen voor het leven. High School Holland wil de studenten die nu in onder andere Japan, Australië, België, Slowakije, Thailand en Duitsland wachten op een plaatsing niet teleurstellen. “We zijn ervan overtuigd dat er gezinnen zijn die de keuze wel willen en kunnen maken om een internationale scholier in huis te nemen. Het nieuwe schooljaar begint al over enkele weken en we zoeken, ook in Noord-Brabant, nog meerdere gastgezinnen. Natuurlijk zijn wij beschikbaar om uitleg en duiding te geven in één van je uitzendingen. Het zou ook mogelijk zijn om gastouders en uitwisselingsstudenten (uit Uruguay, Venezuela en Brazilië) bij het interview te betrekken. Deze Zuid-Amerikaanse studenten, die in januari zijn gestart, spreken ook Nederlands.”

Voor meer informatie over het High School Holland programma en om een beeld te krijgen van de studenten die eind augustus, al over enkele weken, naar Nederland hopen te komen kun je een kijkje nemen op de website. Je kunt (de heer) Anne Meijers, Program Director van High School Holland, bereiken op 085-2224810 of op 067-50670500. 

Meer berichten