Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Op de foto van links naar rechts fotograaf Marc Bolsius, burgemeester Jack Mikkers en Bert Damen tijdens de presentatie van het fotoboek &#39;Ooit&#39;.</p>

Op de foto van links naar rechts fotograaf Marc Bolsius, burgemeester Jack Mikkers en Bert Damen tijdens de presentatie van het fotoboek 'Ooit'.

(Foto: Gerard van Kessel)

Beleef Oeteldonk zoals het ‘Ooit’ was en ‘Ooit’ weer worden zal…

  •   keer gelezen   Carnaval

DEN BOSCH | Op zaterdag 6 november is een zeer bijzonder boek over Oeteldonk gepresenteerd: Ooit, Oeteldonk in de 21ste eeuw door de camera van Marc Bolsius. Populaire cultuur waar duizenden mensen van genieten en die zijn weerga niet kent, vastgelegd in honderden spectaculaire foto’s.

Het fotoboek ‘Ooit’ biedt een spectaculaire kijk op Oeteldonk, dwars door de jaren, evenementen, mensen, hoofdrolspelers en gebeurtenissen heen. Van het Oeteldonkse protocol en evenementen tot en met het creatieve straatfeest en nachtleven. Een boek dat bruist en doet verlangen naar tijden dat Oeteldonk weer uitbundig mag worden gevierd...

Boekpresentatie

Het eerste exemplaar werd op zaterdag 6 november uitgereikt aan burgemeester Jack Mikkers, het elfde exemplaar was voor de Oeteldonkse burgemeester Peer van de Muggenheuvel. Een emotioneel moment was het zingen van het lied ‘Ooit’, door Ad en Carolien Simons. Op deze Oeteldonkse klassieker is ook de titel van het flinke boekwerk geïnspireerd.
Maar liefst 224 pagina’s met 332 spetterende foto’s in een kloek (29,5 x 29,5) koffietafelboek, met teksten van Bert Damen. Ooit, is een compleet Oeteldonkse productie. Met foto’s van Marc Bolsius, redactie Bert Damen, vormgegeven door Sotto!, gedrukt bij ADC Nederland, emblemen van It-Fits en uitgeven door Coopers & Co. Het boek is verkrijgbaar bij het Oeteldonks Gemintemuzejum aan de Zuster van Orthenpoort in Den Bosch, via uitgeverij Coopersenco.nl en bij boekhandel Heinen. Het boek kost 39,95 euro.

Al 22 jaar verbaast de fotograaf zich over dat kleurrijke, creatieve, emotionele fenomeen dat Oeteldonk heet, de naam van ’s-Hertogenbosch in carnavalstijd. Maar Oeteldonk overstijgt de grenzen van de stad en is uitgegroeid tot een boeiend cultuurverschijnsel, met een unieke identiteit. Een ‘durp’ als een eigen wereld met regels en tradities dat bovendien in moderne tijden aan populariteit wint.

Over Marc Bolsius

Marc Bolsius werkt als persfotograaf voor onder andere het Brabants Dagblad. Hij won in de loop der jaren prijzen in diverse categorieën bij de Zilveren Camera. Marc Bolsius startte zo rond 2000 met het fotograferen van Oeteldonk. Dit boek bevat een selectie van zijn werk.
Hij verbeeldt Oeteldonk door zijn camera met verwondering en gepaste afstand, maar ook met betrokkenheid en nieuwsgierigheid. Van massale bijeenkomsten tot intieme momenten, met tranen van vreugde en verdriet. Zijn foto’s tonen betrokkenheid en warmte. Natuurlijk met de grote evenementen en de pracht en praal, de uitbundigheid en het spetterende feest. Maar ook de kleine, verstilde momenten en de rafelrandjes die zo’n volksfeest met zich meebrengt.

De Oeteldonkse mens

Compleet zijn is overigens niet de ambitie. Oeteldonkse fundamentalisten missen ongetwijfeld personen of gebeurtenissen. Het zij zo, Marc Bolsius volgde niet de regels van het Oeteldonkse protocol. Voor Marc staan de tijdsgeest en actualiteit, maar vooral de Oeteldonkse mens voorop. Ooit, zorgt voor veel emoties, juist na een tijd dat ´samen vieren´ niet meer vanzelfsprekend was.

Een boek voor Oeteldonkers en iedereen die zich wil laten verleiden tot een reis door Oeteldonk. In een tijd die wordt beheerst door dat virus, inspireren de beelden van hoe Oeteldonk ooit was. En OOIT, weer worden zal...

Meer berichten