Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Janny Hanegraaf: &ldquo;Zelfonderzoek is ontzettend belangrijk. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe beter de mogelijkheden voor herstel.&rdquo; (Foto: Roel van der Aa)</p>

Janny Hanegraaf: “Zelfonderzoek is ontzettend belangrijk. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe beter de mogelijkheden voor herstel.” (Foto: Roel van der Aa)

(Foto: Roel van der Aa)

‘Borstkanker grijpt diep in op alle facetten van je leven’

  •   keer gelezen   Gezondheid

DEN BOSCH | Oktober is traditiegetrouw de maand waarin veel Nederlanders de handen ineen slaan om vrouwen met borstkanker te steunen. Ook de Bossche Janny Hanegraaf zet zich in om geld in te zamelen voor borstkankeronderzoek. Als medisch tatoeëerder ziet zij dagelijks vrouwen die zijn getroffen door deze vreselijke ziekte in haar praktijk. “Met goed zelfonderzoek kun je veel ellende voorkomen.”

door Astrid Berkhout

Janny werkte jaren in de (visuele) communicatiesector. De omslag kwam toen ze een documentaire zag over het werk van plastisch chirurg professor Monstré, specifiek de borstreconstructie na borstkanker. “Die raakte mij. Het liet zien wat een arts niet kan, namelijk een reconstructie uitvoeren van de tepel en de tepelhof. Juist dat maakt je als vrouw weer compleet in je vrouw-zijn.” Dat is dan ook precies waar Janny zich met haar praktijk Permanent Mooi in heeft gespecialiseerd: het aanbrengen van permanente make-up en medische tatoeages.

Meer dan alleen tekenen

“Ongeveer een derde van mijn klanten zijn vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan, zij kunnen bij mij de tepel laten tatoeëren. Ik heb de eer de kers op de taart te mogen zetten. Als ze bij mij komen, is het eigenlijk een feestje, een afsluiting van een zware, emotioneel beladen periode. Borstkanker grijpt diep in op alle facetten van je leven. Alles komt onder druk te staan. Ik hoor behoorlijk schrijnende verhalen voorbij komen. Door chemo en/of bestraling is vaak ook nog eens het haar uitgevallen, het aanbrengen van permanente make-up kan dan een uitkomst zijn. Overigens ook voor vrouwen in de overgang, haar is vitaliteit. Daarnaast kan ik eventuele littekens bijkleuren zodat ze minder opvallen, waardoor het makkelijker is deze te accepteren. Alles om ervoor te zorgen dat vrouwen weer tevreden zijn over zichzelf. Mijn werk behelst dan ook veel meer dan alleen tekenen. Ik restaureer mensen, en dat doe ik al zestien jaar met veel passie en liefde.”

Belang van zelfonderzoek

“Het blijft een spannend moment als vrouwen na de behandeling voor het eerst in de spiegel kijken, het kan heel confronterend zijn. Sommigen vallen stil, anderen zijn tot tranen geroerd. Wat ik doe, betekent hoe dan ook veel voor hen. Het helpt hen om een nieuwe start te maken. Als ze in de spiegel kijken, zien ze namelijk niet meer die vrouw met borstkanker, maar zichzelf.” Uit de cijfers blijkt dat in Nederland 1 op de 7 vrouwen borstkanker krijgt. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. 80% van de borstkanker patiënten is 50 jaar of ouder. In 2020 werden in Nederland 13.200 borstkanker diagnoses gesteld. “In 2019 waren dit er nog 15.000. De daling is o.a. te wijten aan de coronacrisis: mensen stellen het bezoek aan de huisarts uit en bevolkingsonderzoeken zijn tijdelijk stopgezet. Gelukkig zijn de bevolkingsonderzoeken inmiddels weer hervat maar in aanvulling daarop is zelfonderzoek ontzettend belangrijk. Hoe eerder borstkanker immers wordt ontdekt, hoe beter de mogelijkheden voor herstel.”

Persoonlijke motivatie

“Ik heb zelf gelukkig geen borstkanker gehad, maar ik heb vroeger wel last gehad van zware eczeem en trichotillomanie, een aandoening waarbij je je eigen haren uittrekt. Ik weet dus als geen ander hoe het is om het gevoel te hebben ‘er klopt iets niet aan mij’. Dat gevoel herken ik bij de vrouwen die bij mij komen. Het vormt voor mij een belangrijke motivatie om dit werk te doen. Ik kan niet heel de wereld redden, maar door daarnaast aandacht te vragen voor borstkanker en het belang van zelfonderzoek, kan ik op mijn eigen manier een steentje bijdragen.”

Steun Pink Ribbon

Wil je het goede werk van Pink Ribbon ondersteunen? Doneren kan via de digitale collectebus van Janny: www.pinkribbon.digicollect.nl/janny-hanegraaf.

Meer berichten