Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De lichtprojecties met de tekst &lsquo;Maak hoop mogelijk&rsquo; waren te zien op het Bastion en het Centraal Station (foto) in Den Bosch.</p>

De lichtprojecties met de tekst ‘Maak hoop mogelijk’ waren te zien op het Bastion en het Centraal Station (foto) in Den Bosch.

(Foto: )

Aandacht voor alvleesklierkanker via lichtprojecties op gebouwen in Den Bosch

  •   keer gelezen   Gezondheid

DEN BOSCH | Gisteren was het Wereld Alvleesklierkanker Dag. Alvleesklierkanker is nog altijd een van de meest dodelijke vormen van kanker; per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan de ziekte. Daarom heeft het Deltaplan Alvleesklierkanker gisteravond aandacht gevraagd voor deze ziekte via lichtprojecties op gebouwen in Nederland.

De lichtprojecties met de tekst ‘Maak hoop mogelijk’ waren te zien op het Bastion en het Centraal Station in Den Bosch. Ook in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen werden laserafbeeldingen op gebouwen geprojecteerd. Ze symboliseren de landelijke kracht en aanpak van het Deltaplan Alvleesklierkanker: een uniek landelijk samenwerkingsverband dat zich inzet om de overlevingskansen én de kwaliteit van leven van mensen met alvleesklierkanker te verbeteren. En dat is hard nodig; 90 % van de patiënten overlijdt binnen 5 jaar na de diagnose.

Landelijk aanpak 

Na dertig jaar nauwelijks vooruitgang in de overleving van alvleesklierkanker, komt de landelijke samenwerking tegen deze meest dodelijke vorm van kanker nu goed op stoom. In het afgelopen jaar zijn drie landelijke onderzoeken naar alvleesklierkanker afgerond. In 2021 en 2022 zullen daarnaast vijf nieuwe landelijke onderzoeken starten.

Waar een klein land groot in kan zijn

Prof. Dr. Marc Besselink, chirurg “De Nederlandse samenwerking binnen de DPCG is uniek in de wereld. We ontwikkelen gezamenlijke studies over diverse centra heen en werken als één team. En we hebben een landelijke infrastructuur en een databank waarin we alle gegevens verzamelen van inmiddels ruim 3500 patiënten. Dit biedt fantastische omstandigheden waardoor we verrassend snel enorm goede resultaten hebben behaald. Al dit onderzoek is echter kostbaar en kan zonder financiële steun niet uitgevoerd worden.”

Aandacht via lichtprojecties 

Marisa van Schipstal, projectleider van het Deltaplan Alvleesklierkanker: “De resultaten van deze onderzoeken zijn direct zichtbaar voor alvleesklierkankerpatiënten in Nederland. Zo leiden doorbraken opgeteld stap voor stap tot betere overlevingskansen. Op de avond van Wereld Alvleesklierkanker Dag is daarom in verschillende steden door Nederland via lichtprojecties aandacht gevraagd voor deze vreselijke ziekte. Want we zijn er nog lang niet.”

Over het Deltaplan Alvleesklierkanker

Het Deltaplan Alvleesklierkanker is de samenwerking tussen de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG) – de vijftien landelijke expertisecentra voor alvleesklierkanker, het patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting. Met verenigde krachten werken de partijen aan één doel: een betere toekomst voor alvleesklierkankerpatiënten. Het Deltaplan Alvleesklierkanker is in november 2019 gestart met drie belangrijke pijlers: wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker versnellen, de handen ineen slaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken én werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

Het Deltaplan Alvleesklierkanker wordt mede gesteund door de PostcodeLoterij. Meer informatie op www.deltaplanalvleesklierkanker.nl

Meer berichten