De eerste exemplaren van het JBZ-Kinderpaspoort zijn onlangs overhandigd aan deze Kids Reporters.
De eerste exemplaren van het JBZ-Kinderpaspoort zijn onlangs overhandigd aan deze Kids Reporters.

Kids Reporters nemen nieuw kinderpaspoort JBZ in ontvangst

Gezondheid 1.050 keer gelezen

DEN BOSCH | De Kids Reporters wisten het al een tijdje, maar nu mogen ze het eindelijk bekend maken: Het JBZ heeft nu een eigen Kinderpaspoort. Onlangs werden de eerste paspoorten, nog warm van de pers, overhandigd aan de Kids Reporters Boschveld en Deuteren. In een interview met de bedenkers van het paspoort zochten zij uit voor wie het nieuwe paspoort eigenlijk is en waarom het paspoort belangrijk is. 

door de Kids Reporters 

Al 40 jaar werkt Yvonne in het ziekenhuis, waarvan 35 jaar op de kinderafdeling. “De leukste afdeling die er is”, aldus Yvonne. “15 Jaar geleden heb ik het ziekenhuispaspoort bedacht waarvan er destijds 40.000 zijn gedrukt. Het was bedoeld om kinderen informatie te geven over hun ziekenhuisbezoek. Niet alleen in Den Bosch maar ook in andere steden in Nederland is dit paspoort door veel kinderen gebruikt. Maar nu raken ze bijna op en vonden we het hoog tijd om weer eens goed naar het paspoort te kijken”. 

Bedacht door kinderen

Een werkgroep van pedagogisch hulpverleners, verpleegkundigen en medewerkers van de afdeling communicatie werd opgericht. Maar al snel kwamen zij tot de conclusie; dit paspoort moeten wij niet zelf gaan maken, dat moeten we vooral aan de KinderRaad van ons ziekenhuis vragen. Als zij nou eens naar het paspoort kijken en aangeven wat er moet veranderen. “Nou, dat was best veel”, gaat Guus verder. Guus is een van de ongeveer twaalf kinderen en jongeren die samen de KinderRaad van het JBZ vormen. Hij zelf maakt al ruim anderhalf jaar deel uit van de KinderRaad.

Naamsverandering

Allereerst werd de naam veranderd van ‘Ziekenhuispaspoort’ naar ‘JBZ-Kinderpaspoort’. “De tekeningen waren niet meer echt van deze tijd, dus heeft een tekenaar hele mooie, nieuwe tekeningen gemaakt”, legt Guus uit: “Maar het belangrijkste was toch wel dat het nieuwe paspoort zich minder moest richten op ‘enge dingen’, zoals bijvoorbeeld onder narcose gaan of sondevoeding krijgen. Want lang niet alle kinderen krijgen hiermee te maken bij een ziekenhuisbezoek.”

Niet alleen voor kinderen

Het paspoort is nu meer bedoeld om informatie van kinderen over te brengen aan de dokters en de verpleging. Zo kun je in het paspoort schrijven wat jij fijn vindt of juist niet, als je voor een behandeling komt. Wil je dat papa en mama erbij zijn? Of wil je juist graag je knuffel vasthouden? Misschien vind je het belangrijk dat de dokter precies uitlegt wat hij gaat doen.

Voor kinderen van alle leeftijden

“Het is dan ook heel belangrijk dat iedere dokter of zuster eerst vraagt naar je paspoort”, aldus Yvonne. “Zij kunnen dan rekening houden met wat jij graag wilt en je zult zien dat de behandeling ook beter gaat”. “Maar het paspoort zorgt ook voor afleiding als je even moet wachten”, vertelt Guus. “Er staan ontspanningsoefeningen in, maar ook een leuke zoekplaat. Aan kinderen van alle leeftijden is gedacht”.

Rechten van het kind

Waar de kinderraad zich ook voor heeft ingezet, is dat de rechten van kinderen in het paspoort beschreven staan. Want ook in het ziekenhuis heeft ieder kind rechten. Via een QR-code in het paspoort word je doorverwezen naar een website waar je al deze rechten kunt lezen. Voor de Kids Reporters is het duidelijk; wanneer zij naar het ziekenhuis moeten, vragen zij eerst naar het Kinderpaspoort. Want dat er goed naar kinderen wordt geluisterd, vinden ook zij heel belangrijk!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant