Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Wethouder Huib van Olden trekt aan de bel. Tot groot plezier van beiaardier Joost van Balkom. (Foto: Henk van Esch)</p>

Wethouder Huib van Olden trekt aan de bel. Tot groot plezier van beiaardier Joost van Balkom. (Foto: Henk van Esch)

(Foto: Henk van Esch )

Belletje trekken tijdens heropening toren Sint Jan

  •   keer gelezen   Historie

DEN BOSCH | Vrijdag zijn de klokken van de Sint-Jan voor het eerst in 65 jaar met de hand geluid. De jongste beiaardier van Nederland - Darian (9) - was één van de gelukkigen. Ook wethouder Huib van Olden viel deze eer ten deel en hij deed dat op eigen wijze. Tot groot plezier van beiaardier Joost van Balkom. Na een jaar restauratie en onderhoud luidden de klokken symbolisch de heropening van de toren in. 

De touwen voor het luiden van de klokken hangen nu op de tentoonstellingszolder van de toren. Wethouder Huib van Olden: “Een wens die zowel bij de Bossche Beiaard Stichting als bij het Bossche Klokkenluiders Gilde leefde hebben we nu vervuld. Het draagt bij aan weer een stukje extra beleving van ons cultureel erfgoed.”

Toren uit de steigers

Ook is de restauratie van de toren van de Sint-Jan afgerond. Wethouder Roy Geers: “Ik ben blij dat de toren uit de steigers is. De Sint-Jan staat er weer prachtig bij. Het is geweldig om al het restauratie- en herstelwerk met dit resultaat af te ronden. Bijzonder bovendien, omdat de wijzers van het uurwerk, de haan en alle bollen voorzien zijn van een nieuw laagje bladgoud. Dat maakt het extra mooi.”
De restauraties vonden vooral plaats aan het gotische deel van de na 1490 gebouwde toren. Het onderste deel van de toren is Romaans en is uit de 13e eeuw. Ook is er onderhoud gepleegd. De dakleien en het lood zijn gerepareerd. En er is geschilderd.

Tentoonstellingsruimte

Verder kreeg de tentoonstellingsruimte op zolder een opknapbeurt. Daar hangen nu ook de zeven touwen om de klokken te luiden. Zeven van de laagste luidklokken zijn zo omgebouwd dat zij weer met de hand geluid kunnen worden. De klokken kunnen worden aan- en afgekoppeld. Zodat zowel mechanisch als met de hand kan worden geluid. De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch gaat het handluiden coördineren.

Meer informatie over de klokken van de Sint-Jan lees je op de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch: www.erfgoedshertogenbosch.nl/verhalen/handluiden-klokken-sint-jan

Meer berichten