Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Hans Kessens jr en zijn broer Allard maakten een documentaire over de oorlogsjaren van hun vader. De documentaire wordt aanstaande zaterdag wegens succes nogmaals vertoond.</p>

Hans Kessens jr en zijn broer Allard maakten een documentaire over de oorlogsjaren van hun vader. De documentaire wordt aanstaande zaterdag wegens succes nogmaals vertoond.

(Foto: )

Extra vertoning oorlogsdocumentaire ‘Het verhaal dat er niet mocht zijn’

  •   keer gelezen   Historie

DEN BOSCH | Ze zijn er bij de vleet, verhalen over oorlogsbelevenissen die nooit verteld zijn. “Ze verdwenen naar de zolder of werden op een andere manier opgeborgen. Het verhaal zit “veilig” opgeborgen in een laatje. Dat kastje wordt dus niet meer opengemaakt, tenzij…’, zegt historicus René Kok, momenteel met Juliette Nederlof werkend aan een boek over ‘Goed of Fout’ in ’s-Hertogenbosch in de Tweede Wereldoorlog.

Maar Hans Kessens jr en zijn broer Allard waren te nieuwsgierig om niet op zoek te gaan naar ‘Het verhaal dat er niet mocht zijn’. Ze maakten een documentaire over de oorlogsjaren van hun vader, de (piepjonge) journalist Hans Kessens sr.

Onthullende journalistiek

In de jaren ’60 werkte Hans sr. voor het Brabants Dagblad. Hij verwierf bekendheid met onthullende journalistiek, onder meer over de manier waarop het toenmalig stadsbestuur omging met de openbaarmaking van haar plannen voor de oude binnenstad. Op 4 maart 1965 verschijnt een paginagroot: ‘Waarom mag de burgerij niet weten wat er met de stad gebeurt?’. Hans Kessens keert zich tegen de aanstaande sloop van de binnenstad.

Niet verteld verhaal

De documentaire is gebaseerd op een kleine 200 brieven die Hans sr. en Marijke (zijn vrouw) elkaar in de periode 1939-1946 schreven. Marijke hield ook een dagboek bij. Brieven en dagboek bleven jarenlang ongelezen in het ouderlijk huis. Maar ze vertellen van hun grote liefde voor elkaar en vooral ook over Hans. Hij werkt als vijftienjarige jongen al bij een krant en wil een journalist van formaat worden. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit! De ambitie van Hans sr. is niet over. Hans gaat door als journalist en schuurt langs de grenzen van ‘goed en fout’ gedrag.

De brieven vertellen veel, maar niet alles. Binnen het gezin blijven de verhalen achter de geschreven woorden onverteld. Alhoewel, soms steken ze de kop op tijdens onverwachte momenten. Wat er gebeurde wordt duidelijk na lezing van alle brieven en bezoeken aan het Nationaal Archief en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Hoe werkten deze gebeurtenissen dóór binnen het gezin? En wat deed het met Hans en Marijke?

‘Goed of fout’

René Kok leidt de documentaire in. Tijdens zijn werkzame leven was hij 40 jaar geschiedenis- docent aan het Bossche Sint- Janslyceum. Er zijn slachtoffers en daders: goed of fout! René hierover: “Dat was het verhaal in de jaren ’60. Vandaag kijken we er meer genuanceerd naar. Er waren niet alleen ‘foute’ en ‘goede’ mensen. De grote massa was niet zwart of wit, maar grijs. Men paste zich zo goed mogelijk aan.”

En wat is ‘goed’ en wat ‘fout’? Van Lanschot, burgemeester tussen 1918 en 1941, de ‘goede’ burgemeester. Hij was voorstander van het uitbreiden van de vriendschappelijke betrekkingen tussen Duitsland en Nederland tussen 1938 en 1941. Ook stuurde hij als burgemeester op 25 maart 1941 het hele pakket met alle registratie- gegevens van de Bossche Joden naar het hoofd van de Rijksinspectie van de bevolkingsadministratie.

En dan de ‘foute’ NSB-burgemeester tussen 1941 en 1943, Sloet tot Everlo. Hij zei in januari 1942 zijn lidmaatschap van de NSB op. Hij weigerde om aan de eis van de NSB te voldoen om de zittende wethouders te ontslaan en daarvoor in de plaats NSB’ers te benoemen.

Herhaling wegens succes

Deze bijzondere documentaire met een toepasselijke inleiding van René Kok wordt op speciaal verzoek verzorgd op zaterdag 18 september van 14.00 tot 16.00 uur. Op 6 augustus was de Knillispoort zo vol dat de organisatie mensen moest teleurstellen. Vandaar de herhaling. Het programma vindt plaats in de Knillispoort. We bieden een beperkt aantal plaatsen (ongeveer 40). Zij die zich vooraf aanmelden hebben voorrang op andere belangstellenden. Knillispoort vraagt geen entree vooraf, de bezoeker mag zelf bepalen wat hij of zij ervoor over heeft. Aanmelden kan via achterdenpoort@outlook.com. Voor meer informatie kunt u terecht bij Frans van Gaal (fransvangaal@home.nl/06-45482739) of Marian Free (mar.free@ziggo.nl/06-51071551).

Meer berichten