Het oudste graf dat nu nog te vinden is op begraafplaats Orthen, is dat van Johannes Groenendaal, de eerste katholiek die hier begraven is.
Het oudste graf dat nu nog te vinden is op begraafplaats Orthen, is dat van Johannes Groenendaal, de eerste katholiek die hier begraven is. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: achter elk graf schuilt een verhaal

Historie 642 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst de komende tijd een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

De begraafplaats is ontstaan nadat Napoleon begin negentiende eeuw besloot dat in steden van meer dan duizend inwoners, geen mensen meer in het centrum begraven mochten worden. Omdat Den Bosch een vestingstad was en de grond rondom de stad onder water moest kunnen worden gezet tegen vijandelijke legers, was het vinden van een goede plek niet zo makkelijk. Koning Willem III besloot uiteindelijk dat op een hoger gelegen gedeelte van Fort Orthen een begraafplaats kon worden aangelegd. Deze werd uiteindelijk in 1858 geopend en ontstond uit een samenwerking van de katholieke en protestantse kerk. Twintig procent was voor de protestanten en tachtig procent voor de katholieken.

Begraafplaats Groenendaal

De eerste katholieke persoon die er werd begraven, was de heer Johannes Groenendaal en daar is de begraafplaats in 1978 naar vernoemd, toen de Stichting Solamen de begraafplaats ging beheren. Groenendaal was overigens niet de allereerste persoon die in Orthen werd begraven. Dat was de protestantse Willem Batenburg. Sinds 2008 is het weer officieel begraafplaats Orthen, de naam die het in de volksmond al die tijd al had.

Uitgebreid

Na de eerste ingebruikname is de begraafplaats meerdere keren uitgebreid. In totaal beslaat de begraafplaats nu twaalf hectare en bestaat uit akkers met graven, akkers met urnen, een strooiveld en een knekelveld. Op het laatste veld liggen de stoffelijke overschotten van geruimde graven. De begraafplaats heeft een kapel, aula en een theehuis (vroeger het lijkenhuis).
Waar men bij een begraafplaats misschien niet meteen denkt aan een plek om te wandelen, is begraafplaats Orthen de uitgelezen plek om even rond te lopen en tot rust te komen. De monumentale bomen en groene lanen geven de begraafplaats een bijzondere sfeer. Ook zijn er veel grafmonumenten met cultuur- en kunsthistorische waarde. Op de eerste zondag van de maand verzorgt de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch een rondleiding over de begraafplaats. De gidsen weten veel te vertellen over de verschillende soorten akkers en de (monumentale) graven.  

Kijk voor meer informatie op
www.kringvrienden.nl en/of
www.begraafplaatsorthen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant