De familie De Gruyter heeft een groot familiegraf. In de grafkelder liggen onder andere Louis de Gruyter en zijn vrouw begraven.
De familie De Gruyter heeft een groot familiegraf. In de grafkelder liggen onder andere Louis de Gruyter en zijn vrouw begraven. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: De Gruyter, kruideniersfamilie uit Den Bosch

Historie 716 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst de komende tijd een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

In 1911 werd op begraafplaats Orthen een imposant familiegraf opgericht voor de kruideniersfamilie De Gruyter. In de grafkelder onder het monument, zijn onder andere Louis de Gruyter en zijn vrouw begraven. De familie De Gruyter is één van de bekendste kruideniersfamilies van het land.

Koffiebranders

De familie stond van oudsher bekend als koffiebranders. In 1818 begon Piet de Gruyter met een paarden-grutmolen die zaden, granen en peulvruchten verwerkte. Zijn zoon Louis nam deze onderneming later over. De klantenkring bestond toen vooral uit boeren uit de omgeving. Aan het assortiment werden steeds meer producten toegevoegd en aan het eind van de eeuw kreeg het bedrijf ook een keten van winkels. Eerst alleen in Den Bosch, later door het hele land. Inmiddels waren ook Lambert en Jacques de Gruyter in het bedrijf gestapt.

Slagzin

De slagzin van het bedrijf was ‘En betere waar én tien procent, alleen De Gruyter’. Klanten kregen bij inlevering van hun kassabon tien procent korting. De Gruyter was vooral ook bekend door het ‘snoepje van de week’. Iedere week gaf het bedrijf een klein cadeautje weg voor de kinderen. Bij enkele guldens aan boodschappen, werd snoep meegegeven voor de kinderen. Later werd het snoepje iedere week iets anders, een plastic speelgoedje, een spelletje, popje of boekje.

De Gruyter Fabriek

In Den Bosch herinneren nog enkele plekken aan de tijd van De Gruyter. Op de plek waar de oude fabriek stond, ligt nu de Gruyterpassage, een korte straat tussen de Orthenstraat en de Smalle Haven. De nieuwe fabrieken werden gebouwd bij de Brabanthallen en deden dienst tot 1976. Halverwege de jaren negentig werd het pand opgeknapt. Nu wordt het onder de naam De Gruyter Fabriek verhuurd voor kantoor- en opslagruimte.

Bouwstijl Um 1800

Het familiegraf van De Gruyter is één van de meest opvallende monumenten van de begraafplaats. Het graf is gemaakt in de bouwstijl Um 1800 en heeft onder andere kunsthistorische waarde vanwege de hoge kwaliteit van de vormgeving in deze bouwstijl. Op een hoge voetplaat staat een rechthoekig monument. Tussen de pilaren bevinden zich marmeren stenen waarop de namen van de overleden zijn uitgehakt. Het graf heeft een dak met gebogen schilden en daarop een kruis met omgeslagen doek. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant