Hugo Cornelis Dobbe was architect en beeldhouwer en ontwierp waarschijnlijk zijn eigen familiegraf, uitgeroepen tot rijksmonument.
Hugo Cornelis Dobbe was architect en beeldhouwer en ontwierp waarschijnlijk zijn eigen familiegraf, uitgeroepen tot rijksmonument. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: Hugo Cornelis Dobbe ontwierp zijn eigen grafmonument

Historie 532 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Een bijzonder graf is dat van de familie Dobbe. Hierin liggen de beeldhouwer Hugo Cornelis Dobbe, zijn vrouwen en een aantal van hun kinderen. Het monument is hoogstwaarschijnlijk door Dobbe zelf ontworpen en stelt een met gedrapeerd kleed bedekte kist voor.

H.C. Dobbe

Hugo Cornelis Dobbe was een Nederlandse architect en beeldhouwer. Hij werd als zoon van een timmerman geboren in 1832 in Sassenheim en kwam naar Den Bosch toen hij dertig jaar oud was. In dat jaar trouwde hij ook met Maria van Pelt. Samen hadden ze een zaak in natuursteen aan de Smalle Haven. Ze kregen samen zeven kinderen, van wie er een aantal al op jonge leeftijd overleed. Op zesendertigjarige leeftijd overleed Maria van Pelt, waarna Dobbe hertrouwde met Alida van Vugt. Met haar kreeg hij ook twee kinderen, waarvan de jongste nog geen twee maanden oud werd. Alida van Vugt overleed op 49-jarige leeftijd. Beide vrouwen zijn bijgezet in het familiegraf, evenals een paar van de kinderen. Hugo Cornelis zelf overleed op eenenzeventigjarige leeftijd.

Kerken en graven

Naast de handel in natuursteen, ontwierp en bouwde Dobbe ook gebouwen. Onder andere enkele kerken in de omgeving van Den Bosch komen van zijn hand, zoals de Heilige Willibrorduskerk in Hedel en de Heilige Lambertuskerk in Orthen. Ook het Sint-Jozefsgesticht voor de zusters van de Choorstraat en het Gymnasium Sint Norbertus in Heeswijk-Dinther zijn een ontwerp van Dobbe. Naast gebouwen ontwierp hij ook grafmonumenten, waaronder dus dat van zijn eigen gezin. De eerste monumenten ontwierp hij voor notabelen in Veghel, later kwamen er grafmonumenten op de begraafplaats in Orthen bij. Zo was Dobbe verantwoordelijk voor de graven van de familie Rouppe van der Voort, familie Th. Halewijn en het graf van zanger Willem Deckers.

Rijksmonument

Het graf van de familie Dobbe heeft een rechthoekige grondslag. Op de lage onderbouw bevindt zich de tombe in de vorm van een kist met een gedrapeerd rouwkleed. Aan het voeteneind is een geornamenteerd stenen kussen met kwasten op de hoeken. Het graf is uitgeroepen tot rijksmonument vanwege de cultuurhistorische waarde. Het is ook van kunsthistorisch belang vanwege de zeer hoge kwaliteit van de bewerking van de steen en de ongebruikelijke vormgeving.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant