Het familiegraf van Van der Does de Willebois. Hierin liggen de oud-burgemeester van Den Bosch en zijn vrouw en hun negenjarige zoon.
Het familiegraf van Van der Does de Willebois. Hierin liggen de oud-burgemeester van Den Bosch en zijn vrouw en hun negenjarige zoon. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: Van der Does de Willebois

Historie 641 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Links van de Bisschopskapel bevindt zich het opvallende graf van de familie Van der Does de Willebois. Het graf is gemaakt voor Jan Lodewijk Joseph, die op negenjarige leeftijd overleed. Hij was de zoon van jonkheer Petrus Van der Does de Willebois en Maria Bosch van Drakestein. Na hun dood zijn beide ouders ook bijgezet in het graf.

Burgemeester

Petrus Josephus Johannes Sophia Maria (1843-1937) was een bekende Bosschenaar. Nadat hij het gymnasium had afgerond, werd hij lid van de Provinciale Staten en, net als zijn vader, directeur van de Maatschappij van Brandverzekering voor het Koninkrijk der Nederlanden. In 1884 werd hij benoemd tot burgemeester van Den Bosch. Een ambt dat hij drieëndertig jaar zou vervullen. In 1898 werd hij ook gekozen tot lid van de Eerste Kamer. Hiernaast had hij nog vele andere functies, waaronder het voorzitterschap van de Ridderschap van Brabant en de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten. Ook was hij de mede-oprichter van de Sint Radboudstichting. Hij werd benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en commandeur in de Orde van Sint-Gregorius de Grote.

Drakestein

Van der Does de Willebois was getrouwd met jonkvrouw Maria Henrietta Elisabeth Bosch van Drakestein (1857-1910). Haar familie was eigenaar van enkele landgoederen, waaronder Drakestein, dat later verkocht zou worden aan prinses Beatrix. Het echtpaar kreeg drie kinderen.

Neogotisch

Het graf bestaat uit een liggende grafplaat met inscripties. Aan het hoofdeinde staat een rechthoekige pilaar die uitloopt in een kapelachtige opbouw. Voor de pilaar staat een bronzen engel met een lauwerkrans en bloem in de handen. Achter de engel is een gotisch kruis geplaatst met op elk uiteinde een driepas. Op het graf is in reliëf ook het gekroonde alliantiewapen van de familie aangebracht, met als schildhouders de leeuw van de familie Van der Does de Willebois en de griffioen van de familie Bosch.

Het graf heeft cultuurhistorische waarde vanwege de uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft kunsthistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de toegepaste neogotische vormgeving.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant