De Facebookpagina werd door meer dan 14.500 Bosschenaren gevolgd.
De Facebookpagina werd door meer dan 14.500 Bosschenaren gevolgd.

Facebook verwijdert pagina ‘Het Oude ’s-Hertogenbosch’

Historie 325 keer gelezen

DEN BOSCH | Op 7 december heeft Meta - het moederbedrijf van Facebook - de populaire pagina ‘Het Oude ‘s-Hertogenbosch’ met één klik op de knop gewist. Beheerder Jos Willems (42) denkt dat dit komt door een foto uit 1930 van het Sinterklaasfeest. Daarop stond Sinterklaas in een huiskamer met een zwarte piet. 

Het Oude ‘s-Hertogenbosch bezorgde haar volgers al tien jaar oude foto’s en beelden uit het stadsarchief en zocht het verhaal achter de foto uit. De Facebookpagina werd door meer dan 14.500 Bosschenaren gevolgd. Dit heeft Willems in zo’n tien jaar voor elkaar gekregen: “Dat de pagina zo ineens gewist wordt, zonder dat Facebook ook maar een duidelijke omschrijving geeft waarom zij dat doen - en dat je niet de kans krijgt om goed de context uit te leggen - is een mokerslag. Tien jaar werk naar de knoppen”.

Liefde voor de stad

In die tien jaar is Het Oude ‘s-Hertogenbosch uitgegroeid tot een van de grootste pagina’s van de regio in handen van een particulier. Ooit door Willems opgericht uit liefde voor de stad. Hij vindt het namelijk belangrijk om het Bossche erfgoed, wat publiek domein is, op een laagdrempelige manier aan te bieden aan liefhebbers van de stad. Sinds een paar jaar werkt hij samen met Ans van Gaal, een vrijwilligster die Boschlogie heeft gestudeerd.

Zorgvuldige afweging

Er is over de betreffende foto overigens een zorgvuldige en professionele afweging gemaakt met het oog op de pietendiscussie. Na goed beraad was de conclusie dat dit de geschiedenis is. “In musea hangen tenslotte ook schilderijen over het slavernijverleden waar nu minachtend naar gekeken wordt”, meent Willems, die de pagina altijd met een quote over geschiedenis in zijn achterhoofd heeft beheerd: ‘Het doel van het bestuderen van de geschiedenis is niet om het menselijk handelen te bespotten, noch om erover te huilen of om het te haten, maar om het te begrijpen en er hopelijk dan van te leren voor onze toekomst’.

Anti-Zwarte-Pieten-appgroep

De foto is honderden keren gemeld bij Facebook als opruiend en/of verkeerd taalgebruik. Het vermoeden is dat de foto in een Anti-Zwarte-Pieten-appgroep terecht is gekomen met de oproep de foto ‘aan te geven’ bij Facebook. Hierop heeft Facebook de pagina per direct geblokkeerd. Na een bezwaar van Willems richting Facebook is de pagina ‘Het Oude ‘s-Hertogenbosch’ een dag later gewist. “Of we nu opnieuw moeten gaan beginnen op Facebook of dat we de pagina misschien weer terugkrijgen, moeten we nog bezien. Wanneer we opnieuw beginnen, hopen we in ieder geval dat we ooit weer op het oude niveau komen van aantal volgers”, aldus Willems en Van Gaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant