Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Deze foto van het hoekpand aan de Stationsweg en de Havensingel is gemaakt op 24 april 1959. (Foto: collectie Erfgoed ’s-Hertogenbosch)</p>

Deze foto van het hoekpand aan de Stationsweg en de Havensingel is gemaakt op 24 april 1959. (Foto: collectie Erfgoed ’s-Hertogenbosch)

(Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch)

Den Bosch Toen en Nu: hoekpand Stationsweg en Havensingel

  •   keer gelezen   Historie

DEN BOSCH | De tijd staat bepaald niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen zijn nagenoeg intact gebleven. In deze nieuwe rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

We gaan terug in de tijd - 24 april 1959 om precies te zijn - naar het hoekpand aan de Stationsweg en de Havensingel, in die tijd de showroom van garage Putters, gezien vanaf de Wilhelminabrug. Dit rijksmonument is gebouwd in 1898. In 1810 was Louis C. Bogaerts een stalhouderij begonnen aan het Hinthamereinde. Deze werd overgenomen door Fr. Putters die de zaak verplaatste naar de Orthenstraat. De stalhouderij ging naar de Uilenburg. Daar bleef zij tot ruim honderd jaar geleden. In de nieuwe wijk Het Zand vond Putters voldoende ruimte om een nieuwe, grote stalhouderij te realiseren. Deze werd gebouwd in 1898 door architect J. Dony aan de Stationsweg. Om de hoek, aan de Havensingel, kwamen de stallen en de hooizolder. Huis nummer 1a aan de Havensingel is dan ook oorspronkelijk een paardenstal en koetshuis. Erboven bevond zich de hooizolder, een hijsinrichting herinnert daar nog aan. Links van dit pand was de staldeur. Vanaf 1952 handelde Putters alleen nog maar in het nieuwe vervoermiddel: de auto. Hij verplaatste zijn zaak uiteindelijk naar de Rietveldenweg. Eén van zijn koetsiers bleef nog lang actief op de koets: meneer Sjefke Burg die talloze bruidsparen naar het stadhuis en de kerk had gereden was nog jarenlang op de bok actief binnen de Oeteldonkse Club. In 1985 overleed hij op 92-jarige leeftijd. Na het vertrek van Putters kwam in de showroom aan de Stationsweg de firma Versluis. De stallen waren tot magazijn verbouwd. Op dit moment is er in het pand een hypotheekadviseur gehuisvest.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu’ foto.

Meer berichten