Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Zoals u op deze prachtige foto kunt zien, mocht er in de jaren zestig zelfs nog op de Parade worden geparkeerd.&nbsp;</p>

Zoals u op deze prachtige foto kunt zien, mocht er in de jaren zestig zelfs nog op de Parade worden geparkeerd. 

(Foto: Stadsarchief)

IVN-natuurmomentje: bomen op de Parade

  •   keer gelezen   Historie

DEN BOSCH | Het zal u niet zijn ontgaan dat alle kastanjes op de Parade zijn gerooid. De paardenkastanjes bepaalden zo’n 50 jaar het beeld op de Parade. De vitaliteit van deze bomen was de laatste jaren echter sterk achteruitgegaan doordat deze waren aangetast door de bloedingsziekte. Eind 2021 zijn er iepen (43 x Ulmus ‘Rebona’ en 15 x Ulmus ‘New Horizon’) en lindes (24 x Zomerlinde Tilia platyphyllos ‘Rubra’ en 24 x Zomerlinde Tilia platyphyllos ‘Örebro’) geplant ter vervanging van de kastanjes. 

Op een vroege zaterdagochtend aan het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch alle lindebomen (Tilia vulgaris) op de Parade gerooid. Daar ontstond destijds veel commotie over. Maar de bomen waren oud en versleten. Er was veel takval en de een na de andere boom viel uit. Bovendien was de bodem van het toen nog onverharde plein zo erg verdicht, dat de boomwortels min of meer verstikten. Want ook voor water en voedselopname is lucht nodig. Er is toen besloten de dubbelbloemige paardenkastanje (Aesculus hippocastanum Baumannii) te planten op het plein, omdat deze boom weinig bodemeisen stelt en geen kastanjes draagt. Zoals u op deze prachtige historische foto van het Stadsarchief kunt zien, mocht er in die tijd zelfs nog op de Parade worden geparkeerd. De bomen mochten dus niet vruchtdragend zijn om eventuele beschadigingen aan de auto’s te voorkomen.

Maagdelijk wit tapijt

De bloeiwijze van deze kastanjevariant is een kaarsvorm en de boom zelf is een kandelaar. De bloesem is wit en bloeit in de meimaand als het beeld van Maria uitgestald is in de Sint Jan. Als de meimaand afgelopen is, zijn de kastanjes ongeveer uitgebloeid en krijg je dus een wit, maagdelijk tapijt. Het tapijt van de kastanjes staat dan ook symbool voor de maagd Maria. 

De bomen waren geplant in een L-vorm: drie rijen aan de lange kant langs het theater en vier rijen aan de korte kant bij het theater. Langs de cafés en voor de kerk stonden toen nog geen kastanjes, die zijn 25 jaar later pas geplant. Als kleine boom zijn deze dicht bij elkaar geplant met de intentie om na tien tot vijftien jaar er bomen tussenuit te halen, maar dat is er uiteindelijk nooit van gekomen. Hierdoor zijn de bomen recht gaan groeien, terwijl een kastanje eigenlijk breeduit wil groeien.

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur en laat jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet IVN met behulp van cursussen, lezingen, wandelingen, natuurwerkdagen en een jeugdnatuurgroep. Graag had het IVN op deze plek de activiteiten voor de komende periode aangekondigd, maar bijna alles is voorlopig afgelast. Alle info over toekomstige activiteiten is te vinden in de activiteitenkalender: ivndenbosch.nl/natuur-activiteiten/agenda.

Meer berichten