Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht aan het Duhamelplein (nu Kapelaan Koopmansplein) in Den Bosch op 4 mei 1927.
Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht aan het Duhamelplein (nu Kapelaan Koopmansplein) in Den Bosch op 4 mei 1927.

Den Bosch Toen en Nu: de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht

Historie 1.352 keer gelezen

DEN BOSCH | De tijd staat niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

Aan het Duhamelplein werd van 1924 tot 1927 het gebouw voor de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht (KTA) gebouwd. November 1927 werd het pand door prins Hendrik geopend. De school met haar kenmerkende gevel trok tientallen jaren lang duizenden studenten. De KTA werd MTS en later HTS, voor zij opging in de Hogeschool ‘s-Hertogenbosch. Leerlingen en docenten verdwenen naar de Sportlaan achter het station, het gebouw kwam leeg te staan, verkocht en geheel gerenoveerd. Het complex werd verbouwd tot 163 appartementen (Muntel Carré) en 1200 m2 winkelruimte.

Het huidige Kapelaan Koopmansplein draagt tot 1945 de naam Duhamelplein. Alard Duhamel, ‘Meester vanden Wercke’, is een kunstlievend technicus uit het laatmiddeleeuws bloeitijdperk. Onder zijn leiding komt de symbiose van kunst, techniek en ambacht op een prachtige manier tot uiting in het beroemdste monument van ‘s-Hertogenbosch, de Sint Janskerk. In 1945 besluit de Gemeenteraad dit plein een nieuwe naam te geven: Kapelaan Koopmansplein. Genoemd naar kapelaan H.G.M. Koopmans. Op 9 augustus 1944 wordt de 38-jarige Koopmans opgepakt door vier mannen van de Sicherheitsdienst. Hij doet nog een vluchtpoging. Midden op het plein, in de schaduw van ‘zijn’ Sint Antoniuskerk, wordt hij echter in zijn rug geschoten en overlijdt. De kapelaan zou een rol hebben gespeeld in het verzet. Hij hielp onderduikers door distributiebonnen, geld en mogelijk vervalste persoonsbewijzen te verschaffen.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu’ foto.

Het Kapelaan Koopmansplein (voorheen Duhamelplein) in Den Bosch anno 2022. (Foto's: Erfgoed 's-Hertogenbosch)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant