Herman Moerkerk was een Bossche kunstenaar die vooral beroemd werd als tekenaar van karikaturen van Bossche en Brabantse volkstypes.
Herman Moerkerk was een Bossche kunstenaar die vooral beroemd werd als tekenaar van karikaturen van Bossche en Brabantse volkstypes. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: tekenaar en illustrator Herman Moerkerk

Historie 301 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Herman Moerkerk was een beroemde illustrator, kunstschilder en tekenaar die vooral bekend werd met zijn karikaturen van Brabantse volkstypes. Hij schreef ook kritieken in de Brabantse kranten en was actief als organisator van carnaval. Daarnaast schrijf hij een aantal sprookjes- en kinderboeken.

Moerkerk werd geboren op 2 maart 1879 in Den Bosch in een gezin van textielhandelaren. Zijn vader tekende graag in zijn vrije tijd en ook Herman vond hierin al snel plezier. Zijn middelbare schooltijd verbleef hij op een internaat in Sittard, waar zijn creativiteit verder werd gestimuleerd. Na zijn opleiding ging hij werken in de zaak van zijn ouders, maar daarnaast volgde hij ook teken- en schilderlessen bij Bossche kunstenaars als Piet Slager sr. en Jan Bogaerts.

Ook nadat hij in 1901 trouwde met Henriëtte Alard bleef hij werken in de textielzaak. Buiten dat werk, ontwikkelde hij zichzelf tot kunstenaar. Hij schilderde onder andere stillevens, dorps- en stadsgezichten met veel figuren en straatjes. Echt beroemd werd hij door zijn karikaturen van vooral Bossche en Brabantse volkstypes. Naast het schilderen en tekenen, was hij ook schrijver, regisseur, kunstcriticus en ontwerper. Als tekenaar en schrijver werkte hij voor diverse kranten.

Andere kunstenaars deden vaak minachtend over het werk van Moerkerk. Zij vonden zijn werk niet artistiek genoeg omdat hij ‘slechts’ een illustrator was. Daarom besloot Moerkerk ze in de maling te nemen. Hij organiseerde een tentoonstelling van 42 schilderijen van een pas ontdekte kunstenaar uit Rusland, Alexei Wladkine. Het waren moderne, expressionistische werken die in die tijd ‘in’ waren. De recensies waren lovend, maar de Rus bestond helemaal niet. Het waren allemaal schilderijen die Moerkerk zelf had gemaakt.

In zijn latere jaren verslechterden de omstandigheden in de textielzaak. Moerkerk nam een vaste baan aan bij De Katholieke Illustratie. Daarom verhuisde het gezin naar Haarlem. Daar ontwierp hij ook boekbanden en boekomslagen en was hij regisseur van de toneelgroep Rederijkerskamer Alberdingk Thijm. Na de oorlog verslechterde de gezondheid van de kunstenaar. Na een slepend ziekbed overleed hij in 1949 in Haarlem, waarna hij in zijn geliefde stad Den Bosch begraven werd. Voor zijn werk is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant