Don Burgers was burgemeester van Haaren, Rosmalen en Den Bosch. Na zijn pensioen werd hij benoemd tot ereburger van Den Bosch.
Don Burgers was burgemeester van Haaren, Rosmalen en Den Bosch. Na zijn pensioen werd hij benoemd tot ereburger van Den Bosch. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: burgemeester Don Burgers

Historie 414 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Op de begraafplaats liggen mensen van allerlei pluimage begraven. Zo ook enkele burgemeesters. Don Burgers is één van de burgemeesters die de stad Den Bosch leidde en die op begraafplaats Orthen zijn laatste rustplaats heeft gevonden.

Donatus Clemens Bernard (Don) Burgers is in 1932 geboren in Ubbergen. Na een studie rechten ging hij bij de politie in Nijmegen werken als inspecteur. Zijn politieke carrière startte hij bij de KVP, de voorganger van het CDA. Van 1986 tot 1972 was hij adviseur voor politievraagstukken in de Tweede Kamer. Die baan verruilde hij voor zijn eerste burgemeesterschap. In 1972 werd hij de eerste burger van Haaren. Zeven jaar later was Rosmalen aan de beurt. In deze periode haalde hij het Autotron naar Rosmalen en schiep de faciliteiten om het kantorenpark Brabantpoort langs de A2 te ontwikkelen. 

Dit was in de tijd dat Rosmalen nog een zelfstandige gemeente was. Na tien jaar verruilde Burgers Rosmalen voor de grote buurman Den Bosch. Tijdens zijn ambtsperiode in Rosmalen, zei hij dat hij die stad nooit zou annexeren, maar als burgemeester van Den Bosch zette hij zich toch in voor een samenvoeging van de gemeenten. Den Bosch zat in die tijd in een diep dal en Burgers zag in dat de stad groter moest worden om hier uit te komen. In het jaar na zijn vertrek werd Rosmalen daadwerkelijk onderdeel van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

In de zes jaar dat hij burgemeester van Den Bosch was, zorgde hij onder andere voor het verdwijnen van de prostitutie op de Parallelbaan. Ook haalde hij de proloog van de Tour de France in 1996 binnen. Een ander wapenfeit was het oplossen van een langlopende financiële kwestie (de Brabants Vast Goed affaire). Ook werd het Energie- en waterbedrijf verkocht, waardoor de stad weer kon gaan investeren. Naast zijn werk als burgemeester was hij ook erelid van het ’s-Hertogenbosch Politie Mannenkoor en vice-voorzitter van het Kerkbestuur Parochie Binnenstad. Voor zijn verdiensten kreeg Burgers de gouden stadspenning en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ereburger van Den Bosch.

Na zijn pensioen was Burgers nog waarnemend burgemeester van Almelo en Middelburg. In 2006 overleed hij, op 73-jarige leeftijd, onverwachts aan een longembolie, tijdens een vakantie in Innsbruck.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant