Louwschepoort 11 oktober 1967. (Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch)
Louwschepoort 11 oktober 1967. (Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch) Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Den Bosch Toen en Nu: Louwschepoort op 11 oktober 1967

Historie 813 keer gelezen

DEN BOSCH | De tijd staat niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

Een van de zijstraten van de Hinthamerstraat is de Louwschepoort. Vanuit de Hinthamerstraat loop je daadwerkelijk een poort door. Op deze plaats stond al vóór 1250 een stenen huis met de naam ‘Hooghuis van Megen’, in bezit van de Graven van Megen. Het Hooghuis heeft daarna nog andere voorname bewoners gekend. Een ervan was de adellijke familie Dickbier, waaraan enkele fresco’s in de Sint-Annakapel van de Sint-Jan nog herinneren. In 1652 werd notaris Pieter de Louw eigenaar van het huis, aan hem dankt de straat haar naam. In 1711 was er een bierbrouwerij in gevestigd en in 1794 tijdens het Franse beleg een militair hospitaal. In 1800 werd alles afgebroken en werden er woonwinkels gebouwd. Toen die op hun beurt in 1966 werden gesloopt, kwamen onder meer enkele vensterbogen en een torentrap van het oude Hooghuis tevoorschijn. De Louwschepoort kenmerkte zich door een zevental 19e-eeuwse arbeiderswoninkjes, die tijdens een storm in 1981 zijn ingestort. In het pand op nummer 14 was in de jaren zestig de Mater Amabilischool gevestigd, een soort vormings- of levensschool voor katholieke meisjes. De toegangspoort aan de Hinthamerstraat behoorde ooit tot het kloosterterrein van de Zusters van Orthen, in die tijd Lijckpoort genoemd. Twee gebouwen resteren nu nog van het oorspronkelijke klooster: het Poortgebouw en Het Pand. Het Poortgebouw is ingrijpend verbouwd en nauwelijks nog authentiek te noemen. Het Pand is nog zeer oorspronkelijk en is vermoedelijk de refter van het klooster geweest. Het staat achter in de Louwschepoort.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu’ foto.

Louwschepoort anno 2022. (Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant