Jan Schouten en Jack Snackers, twee van de vooruitstrevende pastoors van de San Salvatorparochie, delen samen hun laatste rustplaats.
Jan Schouten en Jack Snackers, twee van de vooruitstrevende pastoors van de San Salvatorparochie, delen samen hun laatste rustplaats. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: pastoors Jack Snackers en Jan Schouten

Historie 349 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Jack Snackers en Jan Schouten, twee pastoors van de Orthense San Salvatorkerk, delen samen hun laatste rustplaats. Twee vooruitstrevende pastoors die leiding gaven aan een bijzondere parochie.

Jan Schouten wordt geboren in 1920 en krijgt al op 33-jarige leeftijd de leiding over de bouw van de nieuwe kerk van de San Salvatorparochie. De liberale pastoor werkt aan een progressieve parochie waar iedereen welkom is. Ook buiten de kerk zet hij zich in voor de gemeenschap. Zo richt hij de jongerensoos ‘Orthinon’ op, waar gratis activiteiten voor Orthenaren worden georganiseerd. Schouten overlijdt al op 47-jarige leeftijd, maar zijn werk wordt later voortgezet in de Jan Schoutenstichting. Deze stichting heeft als doel om ieder persoon, ongeacht aard en achtergrond, zich welkom te laten voelen in de gemeenschap.

Jack Snackers wordt in 1924 geboren in Heerlen en in 1951 tot priester gewijd. Na pastoraal werk in Heesch en Tilburg komt hij in Den Bosch terecht. Daar werkt hij voor de Sint Janskathedraal, het Carolusziekenhuis en vanaf 1967 de San Salvatorparochie. Daar zet hij het progressieve werk van Schouten voort. Het is de tijd dat de kerken steeds meer leeglopen, maar de San Salvatorkerk trekt juist mensen aan met klankconcerten, taallessen voor immigranten en sacrale dansdagen. Snackers blijft pastoor tot 1989. Hij overlijdt in 2009 in Den Bosch en wordt in het graf van Jan Schouten bijgezet.

De progressieve werkwijze van de oudste parochie van de stad, leidt in die jaren steeds meer tot wrijving met de leiding van de rooms-katholieke kerk. Uit onvrede met het bisdom, werkt de parochie al vanaf 1993 met een eigen groep voorgangers.  In 2011 wordt Mutsaerts, toen hulpbisschop, aangesteld als de vaste pastoor van de kerk. Dit tot ongenoegen van de leden van de parochie. Het leidt ertoe dat het grootste deel van de parochianen zijn eigen weg inslaat op een nieuwe locatie. Het kerkbezoek neemt hierna snel af en drie jaar later wordt de kerk gesloten. Tien jaar later krijgt de kerk, uitgeroepen tot gemeentelijk monument, een nieuwe bestemming. Gezondheidscentrum San Salvator opent in november 2021 de deuren. Het gebouw draagt zo nog steeds zorg voor de gemeenschap. De San Salvator gemeenschap bestaat nog steeds. En net als vroeger, wil het een open en gastvrije geloofsgemeenschap zijn die midden in de samenleving staat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant