Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>&quot;Ik vind het leuk mijn eigen grenzen te verleggen en daarmee meteen aandacht te vragen voor sociale ongelijkheid&rdquo;, aldus Vincent Roes, die zich eerder inzette voor onder andere Wandel Tegen Kanker (foto).</p>

"Ik vind het leuk mijn eigen grenzen te verleggen en daarmee meteen aandacht te vragen voor sociale ongelijkheid”, aldus Vincent Roes, die zich eerder inzette voor onder andere Wandel Tegen Kanker (foto).

Vincent fietst en wandelt 470 kilometer voor Quiet Den Bosch

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | Van Groningen via Nijmegen en Maastricht naar Den Bosch: binnen vier dagen 470 kilometer per fiets en te voet afleggen. Vincent Roes (26) uit Den Bosch vraagt met deze actie aandacht voor stille armoede in Nederland en steunt daarmee ook Quiet Den Bosch.

Quiet Den Bosch is onderdeel van de landelijke Quiet Community en zet zich lokaal in om armoede te verzachten en aandacht te vragen voor dit onderwerp. Dit jaar zet Bosschenaar Vincent Roes zich voor de derde keer in voor een zelfgekozen doel. Zo liep hij eerder de Nijmeegse Vierdaagse voor KWF Kankerbestrijding en zette hij zich met zijn studievereniging in voor Metakids. 

Alternatieve vierdaagse

Vincent vertelt: “Vorig jaar wist ik al dat ik dit jaar een soortgelijke actie op wilde zetten. Omdat vanwege corona de Vierdaagse niet doorgaat, heb ik zelf een alternatieve route bedacht. Het leek me een goed idee om van Groningen via Nijmegen naar Maastricht te gaan, om zo een groot stuk van Nederland aan te doen. Ik vind het leuk mijn eigen grenzen te verleggen en daarmee meteen aandacht te vragen voor sociale ongelijkheid”, vertelt Vincent. “Ik draag graag bij aan bewustwording over het onderwerp armoede en ging op zoek naar een duurzame oplossing. Bij Quiet vond ik dat: zij helpen mensen die nu in een moeilijke situatie zitten en door hun aandacht is er ook hulp voor de toekomst.”

Vier etappes

Dinsdag 20 juli start Vincent aan zijn eerste tocht. Dan fietst hij 200 kilometer van Groningen naar Nijmegen. De volgende dag loopt hij van Nijmegen naar Panningen (70 kilometer) en 22 juli 70 kilometer van Panningen naar Maastricht. Hij sluit zijn Vierdaagse af met een fietstocht van Maastricht naar Den Bosch (130 kilometer). Tijdens de fietstochten wordt hij bijgestaan door vrienden. Hij is al een tijdje aan het trainen. “Ik probeer altijd van Nijmegen naar mijn ouders in Den Bosch te fietsen en ik ben eelt aan het kweken zodat ik geen blaren krijg tijdens het lopen.”

Vier steden

Tijdens zijn tocht doet Vincent vier ‘Quiet’ steden aan, te weten Groningen, Maastricht, Nijmegen en niet te vergeten Den Bosch. Deze steden hebben ieder hun eigen Quiet community, die zich samen met lokale ondernemers inzetten om de armoede onder burgers te verzachten. Met een gratis etentje bijvoorbeeld, een kopje koffie met een Bossche bol, kaartjes voor een theatervoorstelling of een bos bloemen. Iedereen die iets overheeft voor een ander kan meedoen.
“Nu wij weer de kans krijgen om uit ons sociale isolement te komen, is het belangrijk om te bedenken dat sommigen altijd in een sociaal isolement leven omdat zij niet de middelen hebben om een terrasje te pakken of naar een festival te gaan”, schrijft Vincent op zijn Instagram.

Aandacht hebben voor anderen

Vanuit zijn opvoeding heeft Vincent meegekregen dat het belangrijk is om anderen te helpen. Hij wil, naast zijn studie neurobiologie in Nijmegen, ook iets terugdoen voor de maatschappij. “Naast het studeren probeer ik mezelf uit te dagen via inzamelingsacties. Het aandacht hebben voor anderen is een kernwaarde voor mij.”

Solidariteit en saamhorigheid

“Steeds meer verenigingen hebben moeite met het behouden van vrijwilligers, maar toch merk ik bij mensen ook de behoefte om ergens bij te horen. Ik hoop dat mijn actie mensen laat samenkomen en dat zij op hun eigen manier iets voor een ander kunnen betekenen. Zo wil ik mijn steentje bijdragen aan het stimuleren van solidariteit en het kweken van saamhorigheid”, besluit Vincent bevlogen.

Steun deze actie

Meedoen aan de actie van Vincent? Elke bijdrage is natuurlijk van harte welkom, ga hiervoor naar: www.gofundme.com/f/go-the-distance-for-quiet-den-bosch.


Meer berichten