Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Bram en Melanie van Berkel hopen dat de inwoners van de stad Den Bosch heel veel plezier gaan beleven aan het gezelschapsspel &#39;Ons Den Bosch&#39;. Een spel dat ongetwijfeld de nodige gespreksstof oplevert.</p>

Bram en Melanie van Berkel hopen dat de inwoners van de stad Den Bosch heel veel plezier gaan beleven aan het gezelschapsspel 'Ons Den Bosch'. Een spel dat ongetwijfeld de nodige gespreksstof oplevert.

Elfhonderd Bossche begrippen in vermakelijk gezelschapsspel

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | ‘Ons Den Bosch’, zo heet het gezelschapsspel dat Bram van Berkel en zijn echtgenote Melanie uit Den Bosch samen hebben bedacht. Deze Bossche variant op ‘30 Seconds’ bevat zo’n elfhonderd Bossche begrippen. Leuk voor jong én oud!

Bram en Melanie van Berkel en hun vier kinderen zijn echte spelletjesfanaten. De kast thuis staat er werkelijk vol mee. “Dat kwam het afgelopen jaar goed van pas”, vertelt Bram (38), die vijftien jaar in het basisonderwijs in Den Bosch werkzaam is geweest en vandaag de dag bij Fontys Hogescholen op de loonlijst staat: “Vooral tijdens de lockdowns hebben we heel veel spelletjes gespeeld. In die tijd zijn Melanie en ik ook op het idee gekomen om een speciaal op de stad Den Bosch gerichte variant te maken op het populaire gezelschapsspel ‘30 Seconds’. Want we houden niet alleen van spellen, maar ook van de stad Den Bosch met zijn rijke historie.”

Heb je die al?

In de periode die volgde hebben Bram en Melanie het idee verder uitgewerkt. “Het principe van ‘30 Seconds’ is eigenlijk heel simpel”, legt Melanie (39) - geboren en getogen in de Bossche binnenstad - enthousiast uit: “Je speelt in teams van twee personen. Je teamgenoot moet binnen dertig seconden zoveel begrippen raden die jij omschrijft, zonder dat je het begrip zelf mag noemen natuurlijk. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar echt Bossche begrippen. Daarbij hebben we om te beginnen alle begrippen die bij onszelf opkwamen onderverdeeld in thema’s en verzameld in een Excel-bestand. Dat heeft uiteindelijk honderden begrippen opgeleverd. Vervolgens zijn we de archieven ingedoken en hebben we ook heel veel input gekregen van familie, vrienden en kennissen. ‘Heb je die al?’, was een vaak terugkerende vraag.”

Prakkezeren

Met vereende krachten, waarbij ook inwoners van de verschillende wijken in Den Bosch werd gevraagd waar zij eigenlijk aan denken bij hun wijk, slaagde het echtpaar er uiteindelijk in om maar liefst elfhonderd Bossche begrippen te verzamelen. Daaronder natuurlijk voor de hand liggende begrippen als bijvoorbeeld de Bossche bol, Janus Kiep en De Moriaan, maar ook heel veel minder bekende. En ook een groot aantal onvervalste Bossche dialectwoorden passeren in het spel de revue. Wat te denken van ‘sepke’ (dropje) en ‘prakkezeren’ (nadenken). “Het was al bij al een hele klus, maar we zijn blij dat het ons is gelukt”, aldus Bram: “Al heeft het ons wel heel wat slapeloze nachten en hoofdbrekens opgeleverd. Gelukkig mag het eindresultaat er wat ons betreft zeker zijn.”

Verkoopadressen

Het gezelschapsspel ‘Ons Den Bosch’ is sinds kort te bestellen via de speciale Facebook-pagina, Instagram en is daarnaast ook te koop in alle Primera- en Intertoys-vestigingen in Den Bosch en zelfs bij enkele Bossche kroegen zoals Eet & Borrel Café Jheronimus op de Markt en LaLaLaa aan de Ridderstraat. “Het leuke aan dit spel is dat het tijdens het spelen ook heel veel verhalen losmaakt. Vooral als je het met een echt Bosch gezelschap speelt. ‘Witte gij dat nog?’, hoor je dan. En dat is ook het doel van dit spel: het moet de nodige gespreksstof opleveren”, aldus Melanie. Maar ook voor kinderen blijft het een leuk spel om te spelen: “En leerzaam niet te vergeten. Want kinderen leren zo hun eigen stad nog beter kennen.”

Oeteldonk-versie

Overigens is er ook al een vervolg van het gezelschapsspel in de maak. Een speciale Oeteldonk-versie met alle ins en outs van het Bossche carnavalsfeest. “Daar zijn we momenteel druk mee bezig. We hopen deze dit jaar nog voor de Elfde van de Elfde te kunnen presenteren. Bijslapen zit er voorlopig dus nog niet in”, besluit Bram lachend.
Meer info: www.facebook.com/30secondsdenbosch/. Instagram: @onsdenbosch.

Meer berichten