Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Veteraan Ansje van Zetten doet mee met Walk4Veterans. Door te wandelen haalt ze geld op voor hulphonden voor veteranen. Deze honden zijn een verlengstuk naar de buitenwereld voor veteranen met PTSS.
Veteraan Ansje van Zetten doet mee met Walk4Veterans. Door te wandelen haalt ze geld op voor hulphonden voor veteranen. Deze honden zijn een verlengstuk naar de buitenwereld voor veteranen met PTSS. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Met Walk4Veterans lopen voor veteranenhonden

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | Vijfenzeventig kilometer lopen in vijfenzeventig dagen en daarmee geld ophalen voor Walk4Veterans. Deze stichting heeft diverse projecten om veteranen te helpen. Ook enkele veteranen van VOC Den Bosch doen mee, waaronder Ansje van Zetten.

Door Lisette Broess-Croonen

Walk4Veterans steunt militairen en veteranen die hulp nodig hebben. Veteranen komen niet altijd ongeschonden terug na uitzending naar een oorlogsgebied. Daar weet ook Van Zetten alles van. Tijdens de inzet van het Nederlandse leger in voormalig Joegoslavië, liep ze PTSS op. “Leven met PTSS is een uitdaging. Na al die jaren ben ik nog steeds altijd alert, dat gaat ook niet meer over. Ik slaap slecht, zoek overal nooduitgangen en heb last van herbelevingen. Heel veel dingen zijn een potentieel gevaar en dat geeft veel belemmeringen. Een dagje Efteling of reizen in het openbaar vervoer kan ik niet meer. Mijn huis is mijn veilige haven. Daar komt niemand binnen. De gordijnen zijn altijd dicht en bezoek ontmoet ik ergens anders. Het VOC is sinds een paar jaar mijn tweede veilige plek. Hier kan ik alles een beetje loslaten. Ik heb handvatten gevonden om mijn wereld steeds iets groter te maken.”

Vrijheid

Om meerdere redenen doet de veteraan mee aan Walk4Veterans. “Het is deels uit egoïsme. Het is een stok achter de deur om zelf in beweging te komen en mijn grenzen te verleggen. Ik heb jaren niet op onverharde wegen gelopen, tijdens onze wandelingen doe ik dat wel. Het geeft een gevoel van overwinning als ik op een onverhard pad loop. Daarnaast is het gekoppeld aan een goed doel. Wij lopen om geld op te halen voor veteraanhonden. Ik weet wat een hulphond iemand kan bieden. Ze kunnen veteranen uit een herbeleving halen en zorgen ervoor dat mensen weer de deur uit durven te gaan. Ik heb onder andere door het VOC een stukje vrijheid terug en dat wil ik anderen ook geven. Dat ze weer stapjes kunnen maken. Zo’n hond is een stukje verlenging naar de buitenwereld.”

Elkaar helpen

Van Zetten loopt niet alleen. Vanuit het VOC loopt ze samen met drie anderen en regelmatig loopt er nog iemand anders mee. Op donderdag worden ze vergezeld door de groep ‘Wandel je Fit’, enkele ouderen die door iedere week te wandelen, fit willen blijven. “Iedereen loopt wel een keer mee. Je loopt voor jezelf en om elkaar te inspireren. En voor de mensen die het nodig hebben. Als veteraan help je elkaar. Je bent er één in een keten. Als je elkaar kunt helpen, dan doe je dat.”
De deelnemers aan Walk4Veterans kunnen altijd nog sponsors gebruiken. Dat kan via de website www.walk4veterans.nl.


Meer berichten