Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Liesbeth Prijt en Christian van der Velde poseren bij de van Lego-gemaakte replica van het station van Vught. (Foto: Jan van de Ven)
Liesbeth Prijt en Christian van der Velde poseren bij de van Lego-gemaakte replica van het station van Vught. (Foto: Jan van de Ven) (Foto: Jan van de Ven)

Opbrengst Lego-actie gaat naar NM Kamp Vught

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | Christian van der Ven - archivaris bij het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch - bouwde het station van Vught in Lego-blokjes na. Ook maakte hij een 295 handelingen tellende bouwinstructie.

Onlangs bood de Vughtenaar de opbrengst van de online verkoop van de bouwinstructie, die hij aan de hand van historische foto’s en tekeningen heeft gemaakt, aan Nationaal Monument Kamp Vught aan. Twee Lego-popjes houden een piepkleine cheque van 362 euro in handen voor het nagebouwde NS-station. Liesbeth Prijt, operationeel manager bij NM Kamp Vught, nam de symbolische cheque in ontvangst.

Monumenten

Het witte station, oorspronkelijk gebouwd in 1868, is momenteel niet meer in gebruik door de NS, maar wel erg belangrijk voor de geschiedenis van Vught. Op en bij het station herinneren twee monumenten aan de aankomst en deportaties van gevangenen van Kamp Vught.

De Citadel

Christian kreeg veel aandacht met zijn bouwproject. In het Brabants Dagblad zei hij: “Het is leuk om iets te creëren. Mijn volgende Lego-ontwerp? Misschien de Citadel, het fort uit de 17de eeuw in Den Bosch waar ik zelf werk, of anders het raadhuis van Vught. Ik kan nog wel eventjes vooruit.”

Meer berichten