Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De bewoners van &#39;De Kruiswissel&#39; hebben samen meegeholpen met de realisatie van het insectenhotel dat tijdens de jaarlijkse gezamenlijke barbecue werd onthuld.</p>

De bewoners van 'De Kruiswissel' hebben samen meegeholpen met de realisatie van het insectenhotel dat tijdens de jaarlijkse gezamenlijke barbecue werd onthuld.

(Foto: BrabantWonen)

Bewoners bouwen insectenhotel aan Stadionlaan

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | De flexwoningen aan de Stadionlaan in Den Bosch hebben een nieuwe naam gekregen: ‘De Kruiswissel’. Deze naam staat niet zomaar op een bord, maar is vormgegeven als een heus insectenhotel. Dit idee is samen met bewoners bedacht en vormgegeven. 

BrabantWonen verhuurt de 36 flexwoningen aan de Stadionlaan aan cliënten van Linc naar Zorg. Deze ondersteunt jongeren bij het zelfstandig wonen. Tijdens de jaarlijkse barbecue werd de nieuwe naam onthuld. Dyonne van den Berg, wijkbeheerder bij BrabantWonen, bedacht de naam en liet zich inspireren door de spoorlijn die langs de woningen loopt. “Een kruiswissel is een combinatie van vier wissels en een kruising. Door deze constructie is het mogelijk in beide richtingen van het ene spoor op het andere te komen. Bewoners van Linc naar Zorg staan op een figuurlijke kruising in hun leven en worden hierbij begeleid door Linc naar Zorg.”

Groen en sociaal

Voor de uitwerking van het idee schakelde BrabantWonen Kleefkracht Sign & Print in en daagden hen uit om een zo groen en duurzaam mogelijk ontwerp te maken. “We kregen van BrabantWonen alle ruimte”, aldus Patrick Kloth, eigenaar van Kleefkracht. “De nadruk lag op groen en sociaal en niet zozeer op kosten. Dan betaal je misschien iets meer, maar de winst die je boekt voor het milieu is vele malen groter. Zo hebben we gebruik gemaakt van duurzaam hout en heeft onze timmerman het zelf gemaakt, hier op locatie. Daarnaast is ook de verf milieuvriendelijk. Ons ontwerp is dus niet alleen een naambord, het is ook een insectenhotel en plantenbak. Daarmee draagt het bij aan meer natuur in de omgeving en contact tussen bewoners die samen het insectenhotel maakten.”

Transfarmers

Voor dat laatste aspect schakelde Kleefkracht Transfarmers in. Deze stichting maakt samen met buurtbewoners hun leefomgeving groener en socialer. Sophie Gruijters van Transfarmers: “We hebben bewoners en omwonenden opgeroepen materiaal te verzamelen. Je moet dan denken aan snoeiafval uit tuinen, hout en dennenappels. Dat hebben we gebruikt om samen met bewoners het insectenhotel te vullen. Een van de bewoners is hovenier en hij heeft geholpen met de plantjes die zorgen voor eten voor de insecten.”

Onthulling tijdens barbecue

Het insectenhotel werd onthuld tijdens de gezamenlijke barbecue. “Eerst hebben we alles samen opgebouwd en daarna gezellig gebarbecued”, vertelt Lucy van Linc naar Zorg. “Leuk om elkaar op deze manier wat beter te leren kennen en eens op een andere manier contact met elkaar te hebben.”

Meer berichten