Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Uiterlijk 15 september moet Kleding- en Speelgoedbank Den Bosch de panden aan de Kooikersweg verlaten.</p>

Uiterlijk 15 september moet Kleding- en Speelgoedbank Den Bosch de panden aan de Kooikersweg verlaten.

(Foto: )

Bossche kleding- en speelgoedbank luidt de noodklok

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | Stichting Kleding- en Speelgoedbank ‘s-Hertogenbosch e.o. biedt al sinds 2014 gratis kleding, huishoudtextiel en speelgoed aan zo’n 2.500 minderbedeelden. Het complex wordt echter binnenkort gesloopt. Voorzitter Ruud van der Doelen: “We hebben werkelijk al het mogelijke ondernomen, maar het is ons nog niet gelukt om een andere locatie te vinden. We zijn ten einde raad.”

De Kledingbank is in 2013 opgericht vanuit een tweedehands kledingwinkel in Rosmalen. De toenmalige eigenaresse had veel kleding over en wilde deze graag weggeven in plaats van weggooien. Samen met twee vaste klanten besloot ze daarom Stichting Kledingbank ‘s-Hertgogenbosch e.o. op te richten. Elke maandag, als de winkel gesloten was, mochten cliënten er op afspraak gratis kleding uitzoeken. Dit bleek al snel een wrang succes, want het aantal cliënten en vrijwilligers nam gestaag toe.

Anti-kraak aan de Kooikersweg

Toen de onderneemster verhuisde, raakte de kledingbank dakloos. Het bestuur ging toen direct op zoek naar een andere bestemming en kon terecht in een leegstaande winkelstrip op de Kooikersweg in Den Bosch. Bestuurslid Inge Jeunink nam het initiatief om tweedehands kledingwinkel IngeDinge te beginnen om van daaruit, net als voorheen, de kledingbank te faciliteren. “We begonnen met één pand, maar doordat we ons dienstenpakket uitbreidden met huishoudtextiel en speelgoed en er ontzettend veel goederen werden ingebracht, hadden we behoefte aan meer ruimte. Intussen huren we vier winkelpanden middels een anti-kraakconstructie, maar vanwege sloop komt daar zeer binnenkort een einde aan” vertelt bestuurslid Lonneke Voets.

Opnieuw dakloos

“Uiterlijk 15 september moeten we de panden aan de Kooikersweg verlaten, wat betekent dat we opnieuw dakloos worden. Ondanks al onze inspanningen en vele gesprekken met de gemeente, vastgoed- en leegstandbeheerders, makelaars en VOLOP Brabant is het ons nog niet gelukt om een ander pand van circa 400 vierkante meter te vinden. Voor onze cliënten en vrijwilligers zou het funest zijn als de Bossche Kleding- en Speelgoedbank door gebrek aan huisvesting het loodje legt, juist nu onze hulp zo hard nodig is. Dit is dan ook een noodoproep aan de gehele Bossche bevolking: wie helpt ons alsjeblieft aan een nieuw onderkomen?”, besluit Lonneke.

Kijk op www.kledingbankdenbosch.nl voor meer informatie, of mail naar info@kledingbankdenbosch.nl.

Meer berichten