Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De voormalige postsorteerhal op het EKP-terrein aan de parallelweg in Den Bosch ondergaat de komende jaren een complete metamorfose.</p>

De voormalige postsorteerhal op het EKP-terrein aan de parallelweg in Den Bosch ondergaat de komende jaren een complete metamorfose.

(Foto: )

Avans koopt EKP-pand in Bossche Spoorzone

  •   keer gelezen   Human Interest

DEN BOSCH | De voormalige postsorteerhal op het EKP-terrein aan de Parallelweg is door Avans aangekocht van gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels). Daarmee zet SDK Vastgoed samen met de hoger onderwijsinstelling een volgende stap in het realiseren van een creatieve broedplaats als kloppend hart van de nieuwe stadswijk EKP. 

St. Joost School of Art & Design, de kunstacademie van Avans, heeft sinds 2017 een tijdelijk onderkomen in het pand. SDK Vastgoed heeft in haar concept ingezet op behoud van de onderwijsfunctie en dat wordt nu een feit. Het wordt een uitgesproken plek waar kunst, design, economie, creatieve technologie en de stad elkaar ontmoeten en versterken. SDK Vastgoed en Avans slaan de handen ineen en voorzien de stad van een multifunctioneel en in het oog springend gebouw. “We creëren een broedplaats voor kunst, creativiteit, co-creatie met het werkveld en ondernemerschap. Een plek waar studenten hun talent kunnen ontwikkelen, leren samenwerken en zich verbinden met de stad”, vertelt René Bosma, directeur St. Joost School of Art & Design.

Unieke samenstelling

Naast de kunstacademie biedt het gebouw ruimte aan de opleiding Business Innovation, de Koningstheateracademie, een makerspace, exporuimte, maar ook horeca en niet te vergeten bedrijfsleven. Met deze unieke samenstelling van gebruikers maakt Avans het mogelijk om flexibele vormen van onderwijs aan te bieden voor diverse doelgroepen, over de grenzen van sectoren heen.

Geweldige kans

“In 1812 nam Den Bosch het initiatief om de kunstacademie te starten en daarmee werd de opleiding onderdeel van de stad. Deze ontwikkeling doet recht aan de verbinding tussen het kunstonderwijs en Den Bosch die al ruim 200 jaar bestaat. Het is een geweldige kans om de creatieve opleidingen van Avans maatschappelijk te verbinden”, verduidelijkt Paul Rüpp, voorzitter College van Bestuur Avans Hogeschool.

Grotere gebiedsontwikkeling

De herontwikkeling van de voormalige postsorteerhal is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling van SDK Vastgoed. Zij won met haar visie en concept eind 2019 de tender voor het hele EKP-terrein Noord. De komende jaren transformeert dit terrein tot een levendig en creatief woon-, werk- en leergebied met een groen en autovrij karakter. In totaal komen er rondom het EKP-pand meer dan 800 woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens en een actieve begane grond invulling voor overige functies in het gebied, zoals bijvoorbeeld bedrijfsruimtes, horeca en andere dagelijkse voorzieningen.

Oplevering in 2024

De verwachting is om in 2022 te beginnen met de bouw van de eerste woningen en de verbouwing van de voormalige postsorteerhal. De verkoop van de woningen start begin volgend jaar en de oplevering staat gepland voor 2024.

Meer berichten