Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Marit Amuom uit Rosmalen - gekleed is het witte jurkje tweede van rechts - is als kleine Tina Turner te zien in de gelijknamige musical in het Beatrix Theater in Utrecht. (Foto: Stage Entertainment)</p>

Marit Amuom uit Rosmalen - gekleed is het witte jurkje tweede van rechts - is als kleine Tina Turner te zien in de gelijknamige musical in het Beatrix Theater in Utrecht. (Foto: Stage Entertainment)

(Foto: Stage Entertainment)

Marit (12) uit Rosmalen gaat zingend en dansend door het leven

  •   keer gelezen   Human Interest

ROSMALEN | Ze had geen idee wie het was, maar inmiddels kan de nét 12-jarige Marit Amuom uit Rosmalen het leven van de legendarische Tina Turner tot in detail beschrijven. Als de kleine Tina Turner maakt ze namelijk onderdeel uit van de cast van de gelijknamige musical die te zien is in het Beatrix Theater in Utrecht. Ze danst en zingt er de sterren van de hemel. Een opmaat naar wat ze wil als ze groot is, want: “Ik wil in musicals en films spelen.”

Omdat ze altijd aan het dansen en springen was, werd Marit Amuom op 3-jarige leeftijd door haar moeder naar kinderballet gestuurd. Aangezien ze daarnaast gezegend was met een krachtige stem en ook graag zong, sloot ze zich later ook aan bij een musicalschool in de omgeving. Dit alles vond ze zo leuk, dat ze daarbij in groep 5 van de basisschool al aan een professionele vooropleiding hedendaagse dans begon. 

Met dit alles werd het fundament gelegd voor wat ze wil en waar deze jongedame intussen de hele week mee doende is: dansen, zingen én toneel spelen. Zelfs haar school is erop aangepast. Marit is onlangs begonnen in de topsport klas 1 van het plaatselijke Rodenborch College. Wekelijks volgt ze naast de reguliere vakken ook tien uur lessen in dans, spel en zang via de vooropleiding hedendaagse dans (VHD). Door deze vorm van onderwijs krijgen jongeren de kans om naast school hun bovengemiddelde talent verder te ontwikkelen. In het geval van Marit wil dat zeggen met dans, zang en musicallessen.

Ik wist niet wie Tina Turner was

Dát ze passie en kunde heeft, laat de jonge Rosmalense al enige tijd zien. Ze speelt namelijk de jonge Tina Turner in de gelijknamige musical. Een rol die ze niet op een presenteerblaadje kreeg. “Ik had een jaar daarvoor ook auditie gedaan voor een rol in The Lion King. Daar zat ik na een aantal selectierondes echt bij de laatste, maar ik werd het nét niet”, vertelt ze en vervolgt: “Vervolgens kwam deze rol voorbij. Ik wist echter helemaal niet wie Tina Turner was. Mijn moeder heeft me ingelicht. Toen heb ik weer auditie gedaan. Er werd gezocht naar iemand van 1.40 meter of kleiner. Ik was bij de auditie al 1.47 meter lang, dus ik schatte mijn kans maar klein in.”

Finale auditie

De stemoefeningen die ze moest doen, brachten haar echter toch een ronde verder en nog een en nog een. “Hierna waren er zang- en spelworkshops en een finale auditie die gefilmd werd en tevens overlegd met musical leiders in New York, Londen en Duitsland waar deze musical ook speelt. Uiteindelijk hoorde ik net voor de zomervakantie in 2019 dat ik de rol had”, legt Marit uit. Er volgden twee maanden waarin ze meermalen per week naar Amsterdam reisde voor de repetities. Uiteindelijk was er het moment om het geleerde in de praktijk te brengen. Vooral de eerste keer dat ze echt voor een volle zaal stond was spannend, maar: “Iedereen is heel lief. De cast is één grote familie en het is superleuk.”

Niet haar laatste avontuur

Marit is één van de kleine Tina Turners. Kinderen mogen per verjaardagsjaar 24 voorstellingen spelen. Marit lacht: “Ik ben op 8 september 12 jaar geworden. Dat is nog maar nét. Ik mag dus weer vooraan beginnen met tellen.” Marit is één van de kleine Tina Turners. Omdat ze eigenlijk al te groot was bij aanvang in 2019 en haar groei - net als bij de andere kinderen - natuurlijk ook niet gestopt is, worden er ook weer nieuwe kleine Tina’s opgeleid. Iets waar Marit zich wel bewust van is. Zo lang het kan geniet ze echter met volle teugen van het hele avontuur dat als het aan haar ligt echt niet het laatste is. Marit resoluut: “Ik wil in musicals en films spelen. Een serie zou misschien ook kunnen. Ik ga er in elk geval alles aan doen om mijn doel te bereiken.” Om daar gelijk aan toe te voegen: “Maar ik wil me ook richten op de brugklas, want dat is ook belangrijk.”

Kaartverkoop

Vanwege COVID-19 lag de voorstelling geruime tijd stil. Intussen is de draad weer opgepikt en staat ook Marit weer te shinen. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.stage-entertainment.nl

Meer berichten