Wendy van der Togt met een van de coronapuppy's. "Honden en katten zijn aangeschaft in coronatijd, maar de baasjes krijgen spijt van die keuze. De hond komt in de puberteit, zit meer alleen en wordt dan lastiger."
Wendy van der Togt met een van de coronapuppy's. "Honden en katten zijn aangeschaft in coronatijd, maar de baasjes krijgen spijt van die keuze. De hond komt in de puberteit, zit meer alleen en wordt dan lastiger." Foto: Lisette Broess-Croonen

Dierentehuis Den Bosch roept op: ‘laat je dier vaccineren en neutraliseren!’

Human Interest 671 keer gelezen

DEN BOSCH | Zoals ieder jaar is het in de zomer topdrukte in de dierenasiels. Katten krijgen hun kittens en een groot deel daarvan belandt in het asiel. Daarnaast zijn er ook meer dieren waar eigenaren afstand van willen doen. Aangeschaft in coronatijd, maar de baasjes hebben spijt van die keuze.

door Lisette Broess-Croonen

Wendy van de Togt is één van de beheerders van Dierentehuis ’s-Hertogenbosch. “Iedere zomer zitten we bomvol met katten. Er worden veel moederkatten met nestjes binnengebracht. Op het hoogtepunt hadden we ongeveer honderdvijftig katten in de opvang, waarvan een groot deel in gastgezinnen. De helft van de tijd gaat het toch gewoon om (van oorsprong) tamme katten. We roepen eigenaren dan ook al jaren op om hun huisdier te laten steriliseren of castreren. Alles wat bij ons binnenkomt, wordt sowieso ‘geholpen’. We hopen dat dit castratiebeleid uiteindelijk een keer gaat werken.”

Gastgezinnen

De moeders en kittens gaan naar gastgezinnen, waar de kittens gesocialiseerd worden. “De katten die echt wild zijn, gaan naar boerderijen. Gelukkig is dat bij ons niet zo’n grote groep. We werken veel samen met de Stichting Zwerfkat Boxtel. De wilde katten gaan naar die stichting en hun tamme katten komen bij ons. Voor alle nestjes die binnen komen, hebben we ook gastgezinnen nodig. We hebben er nu vijftien, maar we zijn altijd op zoek naar meer. Ook vrijwilligers die hier komen helpen met de verzorging van de andere katten zijn welkom.”

Lockdown

Onlangs kampte het dierentehuis met een extra uitdaging. “Er is een kat met kattenziekte binnen gekomen en dat is heel erg besmettelijk. Daardoor moest de kattenafdeling in lockdown. Helaas hebben we al meerdere katten met deze ziekte moeten laten inslapen. Omdat we de katten die hier binnenkomen, eerder zijn gaan vaccineren, blijft de schade tot nu toe beperkt. Maar ook dit is een oproep voor eigenaren: laat je dier vaccineren! Een kat met kattenziekte is ten dode opgeschreven.”

Wachtlijst

Hoewel Van der Togt het stiekem een hele leuke tijd vindt, met al die schattige kittens, hoopt ze toch dat er een keer een ommezwaai komt. “Eigenlijk willen we als asiel overbodig zijn. Dat geldt ook voor de coronadieren die nu binnen beginnen te komen. We hebben voor het eerst sinds langere tijd weer een wachtlijst voor afstandsdieren. Dat betekent dat we deze dieren nu niet kunnen opvangen. We hebben al zeker twee jonge honden binnengekregen van ongeveer acht maanden. De honden hebben hun puppycursus gemist omdat die door corona niet doorgingen. Nu zijn ze in de pubertijd en worden iets ‘lastiger’. Bovendien gaan de baasjes weer meer naar het werk toe en zitten ze ineens veel alleen thuis. Dan blijkt de aanschaf van die pup ineens niet meer zo goed te bevallen. Ook zien we een toename van honden die uit het buitenland zijn gehaald. Die honden blijken vaak gedragsproblemen te hebben en komen uiteindelijk ook bij ons terecht.”

Proefperiode

Van der Togt hoopt dat mensen goed nadenken voor ze een dier aanschaffen. “Als je bij ons een dier wilt adopteren, gaat dat niet zomaar. Eerst moet je een uitgebreide mail schrijven waarom je een bepaalde hond of kat wilt adopteren. Daarna volgt een telefoongesprek. Als het klikt, volgt er een kennismaking en gaat de hond mee op proef. Pas als dat ook goed gaat, kan de hond geadopteerd worden. Bij katten is er geen proefperiode, want katten hebben sowieso meer tijd nodig om te wennen. Maar ook daar geldt, dat we goed kijken of het baasje en de kat wel matchen. Gelukkig gebeurt het niet vaak dat mensen met verkeerde bedoelingen een dier willen adopteren, maar we zien wel regelmatig dat mensen een dier op het oog hebben dat niet bij ze past. Samen zoeken we dan naar een dier dat wel goed matcht.”

Kijk voor aanvullende informatie op www.dierentehuisdenbosch.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant